Máte radi zemiakovú kašu? Je to skvelá príloha k hlavným jedlám, no občas ju môžeme využiť pri varení aj trochu inak. Takéto fajnové slané maškrty si môžete pripraviť práve spolu so zemiakovou kašou, ktorá im dodá lahodnú chuť. Nepotrebujete droždie a cesto nekysne, takže sa jedná o rýchly recept, ktorý zvládne každý.
1 kg zemiakov
3 vajíčka
4 PL polohrubej múky
150 gramov tvrdého syra
zelené bylinky (bazalka, oregano, tymian…)
šunka
cibuľa
2 PL majonézy
2 strúčiky cesnaku
soľ, korenie
Nakrájané zemiaky si uvaríme v osolenej vode a počkáme, kým nám vychladnú. Urobíme z nich zemiakovú kašu, ktorú zmiešame s múkou a dvomi vajíčkami, pridáme soľ aj korenie a na záver bylinky. Cibuľku si opražíme a pridáme k nej majonézu, pretlačený cesnak a nakrájanú šunku a pokojne aj nejakú zeleninovú zmes, ak máte radi. Takáto plnka pôjde na zemiakové koláčiky.
Z cesta si buď urobíme jeden veľký posúch, alebo ho môžeme porozdeľovať na menšie. Cesto uložíme na papier na pečenie, na vrch dáme plnku a celé to potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme strúhaným syrom. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov asi 15-20 minút. Dobrú chuť.
zdroj titulnej fotky: instagram, Lucia M.