Bravčová panenka – to zázračné slovné spojenie, pri ktorom sa prebudia chuťové bunky nejedného fajnšmekra. Táto kombinácia je skutočným nebíčkom v papuľke. Čarovné spojenie panenky, hrušiek s nezameniteľným pyré je skutočným pôžitkom pre chuťové bunky. Vyskúšajte si ju však sami a budete prekvapení, ako táto pochúťka ulahodí celej rodine.
bravčovú panenku
3 strúčiky cesnaku
korenie na bravčové mäso
grilovacie korenie
celú rascu
olivový olej
1 hrušku
2 väčšie zemiaky
2 jablká
2 mrkvy
maslo
mlieko
2 jablká
2 hrušky
maslo
2 PL cukru
Očistíme si panenku od mastných častí a umyjeme ju. Mne sa nezmestila celá na plech, preto je rozdelená na dve časti, môžete ju pokojne piecť aj v celku. Polejeme ju olivovým olejom a okoreníme zo všetkých strán. Následne si nakrájame strúčiky cesnaku na malé kocky a poukladáme ich na vrch panenky. Panenku potom obložíme hruškami, ktoré si tiež nakrájame na kocky.
Hruška dodá príjemnú chuť a zároveň aj napomáha aj pri zmäknutí mäsa. Panenku vložíme do rúry, ktorú si predhrejeme na 190 stupňov a pečieme cca 1 hodinu, avšak čas pečenia sa môže líšiť od jednotlivých typov rúr, preto ju neustále kontrolujeme a pečieme do zlatista.
Pyré si pripravíme tak, že jablká, zemiaky aj mrkvu si ošúpeme a nakrájame na kocky (krájame ich na kocky preto, aby sme urýchlili čas varenia). Do zovretej vody vložíme všetky tieto ingrediencie, pridáme štipku masla a štipku soli a dáme variť. Jablká odoberieme ako prvé, pretože tie sú rýchlo hotové. Zemiaky a mrkvu varíme ďalej, až kým nezmäknú. Potom ich vložíme do vyššej misy a premixujeme elektrickým, či tyčovým mixérom. „Voilá“, pyré je hotové!
Posledným krokom je karamelizované ovocie. Použijeme 2 jablká a 2 hrušky, ktoré si znovu nakrájame na kocky. Na panvicu vložíme maslo, pridáme nakrájané ovocie a cukor. Trosku necháme prepražiť. Keď už ovocie začína chytať zlatistú farbu, vlejeme doň asi deci vody, nech je ovocie mäkšie. A už len všetky pripravené časti jedla spojíme, a podávame. Môžeme dozdobiť šalátom, či inou zeleninou.
Dobrú chuť!
Veronika Sedláčeková