Zbojnícky špíz

Loading...
(4.4 / 5)

Špíz, je slovo pochádzajúce z nemeckého jazyka, ktorý v preklade znamená bodec. Kulinárske dielo s názvom špíz je odvodené od základnej “ingrediencie“ a tou je tenká drevená alebo kovová tyčka, na ktorú sa nasúvajú rôzne prísady, predovšetkým mäso. Jeho príprava je úplne nenáročná a zvládnu to aj menej skúsení kuchári.

Budeme potrebovať:

Foto: autor

mäso (idealne morčacie alebo kuracie)

zemiaky

cibuľu

paradajky (alebo inú zeleninu)

grilovacie korenie

olivový olej

Postup:

Pripravíme si zeleninu, ktorú umyjeme, ošúpeme a nakrájame na kocky. Mäso si taktiež nakrájame na menšie kocky. Pri voľbe mäska na špíz odporúčam morčacie, alebo kuracie, z dôvodu rýchlejšej prípravy, pretože napríklad hovädzie či bravčové sa pripravuje dlhšie, a ostatné ingrediencie by Vám mohli zhorieť. Mäso si môžete napácovať vopred – v oleji a grilovacom korení, alebo len jednoducho okoreníte nakoniec. Pripravenú zeleninu, zemiaky a mäso napicháme na dlhé špajdle (tenké tyčky) a vložíme na plech.

Foto: autor

Po tom, ako máme ingrediencie napichané na špajdliach, polejeme ich olivovým olejom a posypeme grilovacím korením. Špízy vložíme do vopred nahriatej rúry na 200 stupňov a necháme piecť asi 40 minút. Stále kontrolujeme. Dávajte si pozor na to, že ak zemiaky nakrájame na príliš veľké kúsky, neupečú sa nám tak rýchlo ako ostatné ingrediencie, preto je potrebné aj zemiaky krájať na menšie kúsky. Dobrú chuť!

Foto: autor

Veronika Sedláčeková

Chutil ti tento recept?

komentárov

x