Čerešne patria určite k veľmi obľúbenému ovociu a práve teraz nám začala sezóna, kedy sú hádam najpopulárnejšie. Ak ich už nechcete zavárať a bublanina vás taktiež neberie, vyskúšajte tento krehký koláčik. Čerešne sú na koláč ideálne a to vďaka svojej kyslastej chuti. Tento čerešňový koláč sa hodí ku káve aj čaju a keďže je drobivý s fajnovým cestom, je to ideálna kombinácia.
300 gramov polohrubej múky
1/2 ČL prášku do pečiva
50 gramov cukru
150 gramov masla
1 vajíčko
štipka soli
2 PL vanilkového cukru
100 gramov smotany
750 gramov čerešní
40 gramov strúhanky
1 žĺtok
Maslo si dáme do misky a pridáme 50 gramov cukru, prášok na pečenie, vanilkový cukor a soľ. Dobre vymiešame a pridáme kyslú smotanu a vajíčko. Vyformujeme cesto, ktoré si zabalíme do potravinárskej fólie a umiestnime ho do chladničky asň na dve hodiny.
Odkôstkované čerešne si zmiešame s cukrom a vanilkovým cukrom. Cesto si rozdelíme na dve časti. Jednu si vyvaľkáme a druhú môžeme naaranžovať do rovnako veľkých a dlhých pásikov, ktoré budeme ukladať navrch. Čerešne si môžeme trošku povariť v hrnci, aby mali hustejšiu a lepšiu konzistenciu.
Do formy dáme na spodok jednotnú vrstvu cesta, na to dáme čerešne, ktoré posypeme strúhankou. Na vrch vytvoríme vzor a potrieme ho žĺtkom. Koláč pečieme na 180 stupňoch asi 40 minút. Dobrú chuť.
zdroj titulnej fotky: instagram, Lucia M.