Karfiol, teda superzelenina. Superzelenina preto, že má nespočetné množstvo skvelých účinkov. Okrem toho, že pomáha v boji proti rakovine, pomáha tiež pri problémoch so srdcom, aktívne bojuje aj s cukrovkou. Všetkých študentov a tých, ktorí potrebujú využívať v práci mozog na plné obrátky určite poteší to, že karfiol je zdrojom cholínu, čo znamená, že sa stará o zachovanie aktivity a sviežosti nášho mozgu a zároveň zlepšuje pamäť a prispieva k maximalizácii sústredenia a učenia sa.
A v neposlednom rade vás určite poteší aj to, že karfiol tiež pomáha k upokojeniu pri prehnane stresových situáciách, obsahuje veľa antioxidantov a vitamínov a má detoxikačné účinky. No a to by som mohla pokračovať ďalej a ďalej, no miesto toho si sami skúste priaznivé účinky karfiolu, napríklad aj práve týmto receptom na fit karfiolovú placku.
karfiol
1 vajíčko
čierne korenie
grilovacie korenie
strúhaný syr/syry
Karfiol si „odbalíme“ zo šupky a rozoberieme karfiol na menšie ružičky. Tieto ružičky dáme variť so štipkou soli. Ideálne je karfiol neprevariť, takže odporúčam na miernom ohni asi tak 10-15 minút. Zavisí to však od vašich chuťových zmyslov.
Po tom, ako máme karfiol uvarený, resp. predvarený, vložíme si ho na plech a roztlačíme karfiol na drobné kúsky.
Potom pridáme vajíčko, štipku čierneho korenia a štipku grilovacieho korenia, avšak grilovacie korenie môžete nahradiť aj soľou a ešte pridáme strúhaný syr.
Napokon tieto ingrediencie zmiešame a zarovnáme to na formu plechu. Následne pridáme na vrch ďalší nastrúhaný syr, napr. light mozarellu, či eidam. Dobrú chuť!
Veronika Sedláčeková