Kto by nechcel počas horúcich letných dní osviežujúci dezert? Ak nie ste veľkým fanúšikom zmrzliny, potom vás poteší táto jednoduchá želé torta, ktorá je rýchla na prípravu a láka svojou farebnosťou.
90 gramov čerešní (môže byť kompót)
90 gramov jahôd
150 gramov broskýň (kompót)
25 gramov želatíny
580 ml vody
500 gramov kyslej smotany
150 gramov cukru
150 gramov maslových sušienok
Podľa postupu na obale si pripravíme najskôr polovicu želatíny. Nalejeme ju do nádoby a necháme vychladiť v chladničke. Výslednú zmes si nakrájame na kocky. Ovocie si umyjeme a taktiež nakrájame.
V hrnci si rozmiešame druhú polovicu želatíny s vodou a necháme ju postáť asi 20 minút. Potom ju privedieme k varu a necháme opäť vychladnúť.
V miske si pomocou mixéru rozmiešame smotanu s cukrom a pomaly k nej prilievame želatínu. Pripravíme si tortovú formu, prípadne formu na bábovku. Sušienky si podrvíme (najlepšie v mixéri) a môžeme k nim pridať trochu roztopeného masla. Zmes by mala mať konzistenciu ako piecok. Sušienky natlačíme do formy na spodok a následne na ne poukladáme ovocie. K smotane pridáme kúsky želé a celou hmotou zalejeme ovocie. Tortu umiestnime do chladničky minimálne na 4 hodiny. Nakrájame a môžeme podávať. Túto tortu môžete pripraviť aj na klasický plech a nakrájať ju ako tzv. ľadové kocky. Dobrú chuť.
zdroj titulnej fotky: instagram, Lucia M.