Máte chuť na výborný čokoládový koláč, ktorý sa zje rýchlosťou blesku? Vyskúšajte tento rodinný recept. Cesto ľahké ako obláčik a čokoládová poleva, ktorá nepraská, keď ju krájate. Všetko, čo by ste si mohli želať.
200 g krupice
200 g polohrubej múky
180 ml vody
4 polievkové lyžice kakaa
10 g vanilkového cukru
180 kryštálového cukru
10 g prášku do pečiva
120 ml slnečnicového oleja
hrozienka podľa chuti
Najprv si v mise zmiešame sypké ingrediencie. Preosejeme múku, pridáme krupicu, kryštálový a vanilkový cukor a tiež prášok do pečenia. Všetko dobre premiešame a na záver pridáme vodu. Túto zmes potom zabalíme fóliou a necháme asi 2 až tri hodinky v chladničke. Pokojne si zmes na cesto pripravte aj večer pred pečením a nechajte odležať v chladničke celú noc.
Potom k zmesi na cesto pridajte olej a kakao a všetko dobre vymiešajte. Prisypte hrozienka podľa chuti alebo zaexperimentovať môžete aj s orechmi alebo kúskami horkej čokolády.
Pripravte si plech, ktorý vytrite maslom a vysypte múkou. Nalejte do neho cesto a nechajte piecť v rúre vyhriatej na 190 stupňov asi 40 až 50 minút. Koláč skontrolujte drevenou špajdľou, ktorú zapichnete do stredu upečeného cesta. Keď je správne prepečené, nemali by na drievku ostať stopy koláča. Po upečení natrieme na vrch obľúbený džem a môžeme ho buď posypať grankom alebo poliať čokoládovou polevou. Podávať ho môžete s kopčekom zmrzliny alebo šľahačkou. Fantázii sa medze nekladú. Dobrú chuť.
Lucia