Príprava správneho cesta dá mnohokrát zabrať aj tým najskúsenejším gazdinkám. Pri hľadaní perfektného receptu trávia ženy v kuchyni množstvo času, obracajú sa, skúmajú, pridávajú a odoberajú suroviny a z kuchyne si často vytvoria vlastné výskumné laboratórium. Zatiaľ, čo pokyny v kuchárskej knihe hovoria jedno, cesto si robí druhé a výsledok nakoniec možno ani nie je konzumovateľný. Dnes sme pre vás zhromaždili základné recepty na prípravy rôznych druhov cesta – stačí si len vybrať!
Budete potrebovať:
2 šálky múky
4 ČL prášku do pečiva
1 ČL soli
1/2 šálky rastlinného tuku
3/4 šálky mlieka
Postup:
Rúru zohrejte na 200 °C a vymažte plech na pečenie. Zmiešajte múku, prášok do pečiva a soľ. Pridávajte rastlinný tuk, kým zmes nenadobudne drobivú štruktúru. Pridajte mlieko, aby ste získali čo najjemnejšie cesto. Premieste 8-10 krát a potom vyvaľkajte na hrúbku niečo vyše 1 cm. Z cesta povykrajujte kruhy, poukladajte ich na plech a nechajte chvíľku stáť. Potom pečte 12 až 15 minút. Podávajte teplé, so šálkou vášho obľúbeného čaju.
Budete potrebovať:
150 ml mlieka
7 vajec
300 g múky
2 PL masla
soľ
čierne korenie
Postup:
Mlieko, 3 vajcia a soľ vymiešajte v miske. Pridajte múku a maslo. Osolenú vodu nechajte vrieť. Menšou naberačkou naneste na lopár vymiešanú zmes, roztrite ju a nožom z nej ukrajujte pásy, ktoré necháte padať do vriacej vody a počkajte, kým vyplávajú na povrch. Rozohrejte panvicu a roztopte na nej maslo. Nokedle poriadne premiešajte v panvici. V miske vyšľahajte 4 zvyšné vajcia, pridajte soľ a čierne korenie. Vyšľahané vajcia vylejte na nokedle, premiešajte a nechajte variť približne 2 minúty.
https://www.instagram.com/p/BetcvkShKPj/?tagged=rezance
Budete potrebovať:
100 g hrubej múky
1 vajce
Postup:
Múku s vajcom zmiešajte a vypracujte cesto. Nechajte ho odpočívať približne 10 minút a potom ho vyvaľkajte na pomúčenej doske. Následne ho pokrájajte na tenké alebo hrubšie rezance, štvorce alebo obdĺžničky. Rezance zavárajte do vriacej polievky.
https://www.instagram.com/p/BheNcXGl5f5/?tagged=chocolatechipcookies
Budete potrebovať:
1/4 šálky hnedého cukru
2 PL masla
štipka soli
štipka vanilky
1 PL mlieka
5 PL múky
2 PL čokoládových kúskov
Postup:
Zmiešajte zmäknuté maslo, cukor, soľ a vanilku. Potom pridajte mlieko. Pomaly pridávajte múku, môžete ju pridávať postupne lyžicou, až kým nedostanete štruktúru cesta. Keď to máte, pridajte čokoládové kúsky. Miešajte, až kým sa všetko poriadne nespojí. Potom je vaše cookie cesto pripravené.
https://www.instagram.com/p/BhbxuWrjo7K/?tagged=palacinky
Budete potrebovať:
1,5 šálky múky
3,5 ČL prášku do pečiva
1 ČL soli
1 PL cukru
mlieko
1 vajce
3 PL masla
Postup:
Vo veľkej miske zmiešajte múku, prášok do pečiva, cukor a soľ. V strede vyhĺbte dieru a pridajte do nej mlieko, vajce a roztopené maslo. Vymieste dohladka. Panvicu jemne vymažte olejom a zohrejte. Naberačkou nanášajte cesto na panvicu, palacinky opečte z oboch strán dozlatista a podávajte.
zdroj titulnej fotky: instagram.com/ instagram.com/ instagram.com, Katuš