Domáci chlieb so semienkami a cibuľkou

Loading...
(2 / 5)

Iste sa všetci zhodneme na tom, že niet nad kvalitný domáci chlieb. Ak si doma chcete pripraviť kvalitné pečivo, ktoré je zdravé, chutné a samozrejme podmanivo voňajúce, rozhodne stavte na nasledujúci recept. Poctivý chlebík pripravený vašimi rukami je zárukou kvality. Presne viete, aké suroviny ste použili a v tomto prípade pôjde o ozaj chutnú zmes ingrediencií. Ražný chlieb je doplnený o semienka a fantastickú praženú cibuľku, takže vám určite potečú slinky. Doprajte si ho s maslom alebo obľúbenou nátierkou, či ako prílohu k mäsu alebo šalátom. Je skutočne famózny.

Chlieb bol už oddávna základnou potravinou, bez ktorej sa domácnosť nezaobišla. Pripravte si jeden z najchutnejších chlebíkov vďaka nasledujúcemu receptu.

Budeme potrebovať:

30 g droždia

300 g ražnej múky

500 g pšeničnej celozrnej múky (môžete zameniť za hladkú)

1 lyžička cukru

1 lyžička soli

3 cibule

2 polievkové lyžice slnečnicových semien

2 polievkové lyžice tekvicových semien

0,5 lyžičky oregana

0,5 lyžičky tymianu

400 ml vody

Postup:

Najprv si obe pripravené múky spolu rozmiešame. Potom si vezmeme menšiu nádobu alebo pohár (nie z kovu) a odlejeme si doň asi 150 ml z pripravenej vody. Voda by mala byť vlažná až teplá. V tejto vode si potom rozdrobíme droždie, ktoré rozmiešame. Potom pridáme asi 2 polievkové lyžice zo zmiešanej múky a pridáme aj cukor. Zamiešame a necháme chvíľu postáť. Mala by sa nám na povrchu vytvoriť akási „čiapočka“, čo potrvá približne 10 minút. Zatiaľ si pripravíme chutnú cibuľku. Cibuľu nakrájame na pásiky alebo malé kúsky (podľa toho, aké veľké kúsky chcete v chlebe) a osmažíme ju na oleji do zlato-hneda. Potom ju všetku dáme na papierovú utierku, ktorá vysaje všetok prebytočný olej.

Do misy s rozmiešanou múkou pridáme soľ, všetky semienka, tymian i oregano (prípade aj iné bylinky podľa chuti) a všetko spolu rozmiešame. Následne pridáme zmes s droždím a dolejeme zvyšok vody, ktorý má byť tiež vlažný. Všetko spolu zamiešame a vymiesime a cesto v tvare bochníka necháme odpočívať v mise – ideálne vymastenej olejom. Misu prikryjeme kuchynskou utierkou a necháme stáť asi hodinu. Potom cesto vyberieme na pomúčenú pracovnú dosku a vytvarujeme z neho bochník, prípadne viac menších kúskov, ktoré premiestnime na plech pokrytý papierom na pečenie. Necháme prikrytý utierkou ešte asi 20 až 30 minút dokysnúť a potom ho môžeme potrieť troškou vody (asi 2 lyžice) v ktorej rozmiešame pol lyžičky soli. Ak chcete, na vrch môžete posypať semienka a zľahka ich zatlačiť do cesta aby neopadali.

Pečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňov asi 25 minút, potom stiahneme teplotu na 160 stupňov a pečieme ešte pol hodinu. Ak máte menšie kúsky, pečte trochu kratšie. Upečený chlieb necháme vychladnúť pri izbovej teplote a následne môžeme krájať a konzumovať.

Prajeme vám dobrú chuť!

  Jana, sovkusom.ru

Chutil ti tento recept?

komentárov

x