Vždy, keď budete mať chuť na nejakú slanú maškrtu, tento recept vás iste zachráni. Zíde sa aj vo chvíli, keď k vám privíta neohlásená návšteva alebo vám pri chystaní jedál pre hostí nebude ostávať veľa času. U nás sú slaninové tyčinky stálicou a pripraviť ich vedia už aj deti. Chrumkavá zapečená slaninka, roztekajúci sa syr a jemné lístkové cesto. Kombinácia lákavejšia ako čokoľvek iné. Toto jedlo však predsa len má jednu chybičku. Je až príliš voňavé a chutné, takže zmizne z plechu expresne rýchlo. Odporúčame pripravovať minimálne 2 dávky naraz.
Na tomto recepte neexistuje nič, čo by sa dalo pokaziť. Prípravu máte za sebou už za 10 minút! Stačí počkať pár minút na dopečenie v rúre a pochúťka je na svete. Navyše na tieto tyčinky nepotrebujete ani veľa surovín a keď vás syr so slaninou omrzia, pokojne ich vystriedajte napríklad špenátom a šunkou alebo k receptu pridajte olivy.
Na 24 kusov slaninových tyčiniek
1 balenie lístkového cesta
100 g tvrdého syra na postrúhanie podľa vlastného výberu
100 g slaniny (na tenučko nakrájaná, dá sa vymeniť za šunku)
1 vaječný žĺtok
sezamové semienka na posypanie (voliteľné)
Lístkové cesto si rozprestrieme na pracovnú dosku. Ak nie je rozvaľkané, valčekom ho roztiahneme na plochu o hrúbke maximálne pol centimetra. Následne na cesto budeme ukladať plátky slaniny. Hodí sa slanina, ktorú kúpite nakrájanú na tenučké plátky, pretože sa následne s cestom dobre pracuje. Keď slaninu naukladáme na celú plochu, následne si pripravíme syr. Ten nastrúhame tak, aby sme ním zakryli celé cesto so slaninou. Výber syra je na vás, ale osvedčený je napríklad eidam alebo gouda. Potom si vezmeme krájač na pizzu alebo obyčajný ostrý nôž a cesto nakrájame na pásy, ktoré sú široké 2 cm. Potom tieto jednotlivé pásy začneme stáčať do špirály. Takto pripravené tyčinky potom po jednej prenesieme na plech, ktorý sme si vystlali papierom na pečenie. Následne tyčinky potrieme pomocou kuchynského štetca vaječným žĺtkom. Ak chcete, môžete ich posypať napríklad sezamovými semienkami alebo pridať pizza korenie. Slaninové tyčinky potom pečieme v rúre vyhriatej na 200 stupňov asi 20 minút alebo pokiaľ nie sú tyčinky na povrchu zlatisté.
Za vyskúšanie stojí aj kombinácia šunky a syra, pridať môžete čerstvý špenát alebo si k slanine a syru pridajte olivy. Dobré je pridať aj rôzne dresingy alebo omáčky, pokiaľ chcete zmeniť chuť tyčiniek. Poslúži vám aj obyčajný kečup ale výborné je napríklad pesto.
Prajeme vám dobrú chuť!