Ak chcete zo svojej stravy vyradiť glutén alebo máte bezlepkovú diétu, tento chlebík si môžete dopriať bez výčitiek. Je nadýchaný a veľmi jemný. Dokonca sa trhá ako pavučinka a ani po niekoľkých dňoch nie je suchý alebo tvrdý. Pripravíte si ho veľmi jednoducho a nebudete potrebovať veľa surovín. Semienka ho skvele dochutia a navyše ich môžete zakaždým obmieňať, takže bude stále chutiť trošku inak. Tento chlebík je v našej domácnosti stálicou a chutí aj ľuďom, ktorí nad bezgluténovými potravinami ohŕňajú nos. Vďaka nasledujúcemu receptu si na ňom môžete pochutnať aj vy.
Chutný chlebík s maslom alebo obľúbenou nátierkou je na raňajky skutočné nebíčko v papuľke. Na čo ho kupovať v obchode, keď si ho môžete pripraviť doma? Navyše je bezlepkový.
400 g pohánkovej múky
3 polievkové lyžice ľanových semienok
3 polievkové lyžice lúpaných slnečnicových semienok
2 polievkové lyžice tekvicových semien
3 /4 čajovej lyžičky soli
1 lyžica cukru
40 g droždia
450 ml teplej vody
Pohánková múka je ideálna na pečenie bezlepkového chleba, keďže obsahuje aj množstvo proteínov. Spomedzi obilnín je pohánka druhá v tomto rebríčku a predbehla ju len pšeničná múka. Prípravou takéhoto chlebíka získate množstvo cenných látok aj zo semienok tekvice alebo ľanu.
Do misy si preosejeme múku a pridáme do nej droždie rozmiešané v teplej vode. Pridáme cukor i soľ a všetko dôkladne premiešame. Na záver prisypeme aj všetky vybrané semienka, ktorých pomer alebo výber môžete ľubovoľne meniť. Ak chcete, pripravte si viac semienok, ktorými môžete na záver chlebík posypať. Keď máme vymiesené cesto na chlieb, odložíme ho v mise na teplé miesto, aby pomaly kyslo. Misu s cestom zakryjeme potravinárskou fóliou. Necháme ho odležať asi 30 až 40 minút, aby podrástlo. Po tomto čase cesto znovu dôkladne premiesime a pripravíme si formu na pečenie. Ideálna je podlhovastá forma v tvare kvádra, no zaobídete sa aj s väčšou formou na srnčí chrbát. V tomto prípade bola použitá hranatá forma s rozmerom 34 x 12 cm. Formu potom vyložíme papierom na pečenie a cesto do nej umietnime. Necháme znovu na teplom mieste prikryté utierkou aspoň na pol hodinku.
Cesto by malo po uplynutí tohto času znovu trochu povyrásť. Potom ho už môžeme piecť v rúre vyhriatej na 220 stupňov asi 50 minút. Počas pečenia môžeme kôrku pofŕkať vodou, aby nám nepopraskala. Po upečení chlebík necháme trochu vychladnúť a môžeme krájať. Je fantastický!
Prajeme vám dobrú chuť!
zdroj: Jana, agata-cooking