Predstavte si to najjemnejšie cesto, ktoré sa trhá ako pavučinka. Nadýchané, s lahodnou cesnakovou vôňou, podtrhnuté chuťou petržlenovej vňate, ktorá mu dodá neodolateľnú arómu. Jednoduché fantastický biely chlieb v tvare malých bochníčkov, ktorého sa nebudete vedieť dojesť. Upečte si ho na raňajky, na večeru alebo ako prílohu k rôznym šalátom, omáčkam či mäsu. Rozvonia celú domácnosť a chutí ozaj fantasticky.
Piekli ste už niekedy chlieb alebo rožky? Po tomto recepte to budete robiť pravidelne. Jemný cesnakový chlebík s petržlenovou vňaťou vám istotne dostane.
500 g hladkej múky
300 ml mliečnej srvátky (môžeme nahradiť vlažným mliekom alebo vodou)
1 polievková lyžica soli
5 strúčikov cesnaku
zväzok petržlenovej vňate
20 g droždia
75 ml oleja
1 polievková lyžica cukru
Recept je skvelé využiť, ak doma vyrábate produkty z mlieka. Po zrazení mlieka si odložíme kvapalnú časť (mliečna srvátka) a do misy si nalejeme 300 ml mierne teplej/vlažnej srvátky. Tú však môžete nahradiť vodou alebo mliekom. Vo všetkých prípadoch sa však využíva vlažná tekutina. Rozmiešame v nej droždie a potom pridáme aj cukor. Znovu všetko premiešame. V ďalšej mise si preosejeme asi 200 g hladkej múky a k nej potom prilejeme pripravenú zmes zo srvátky, droždia a cukru. Všetko veľmi dôkladne premiešame a následne prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste asi 40 minút. Potom utierku odkryjeme a k zmesi pridáme soľ, 50 ml slnečnicového oleja a preosejeme zvyšok múky. Začneme miesiť cesto, ktoré by malo byť hutné a hladké. Keď máme cesto dôkladne premiešané, znovu ho necháme kysnúť asi 40 minút.
Medzitým si v mixéri zmiešame 25 ml slnečnicového oleja, ku ktorému pridáme petržlenovú vňať a cesnak. Ak chcete, pokojne pridajte aj iné obľúbené bylinky. Všetko rozmixujeme. Keď nám cesto dvojnásobne zväčší svoj objem, pridáme k nemu zmes oleja, cesnaku a byliniek a všetko zamiesime. Následne cesto dáme na dosku ľahko posypanú múkou a vytvarujeme dlhý valček. Ten potom krájame na menšie časti a tvarujeme malé bochníčky. Pripravíme si formu, ktorú vymastíme a následne do nej ukladáme jednotlivé bochníčky tesne vedľa seba. Následne ešte dormu zakryjeme potravinárskou fóliou a necháme kysnúť asi hodinu. Pečieme v rúre vyhriatej na 210 až 220 stupňov asi pol hodinu alebo kým nebudú jednotlivé bochníčky na povrchu zlato-hnedé.
Ešte horúce ich môžeme potrieť maslom alebo posypať strúhaným syrom. Prajeme vám dobrú chuť!
zdroj titulnej fotky: youtube, Jana, sovkusom.ru