V jednoduchosti je nielen krása ale aj chuť! Presvedčíme vás o tom dnes po prečítaní tohto článku. Nájdete v ňom tie najlepšie šaláty, z ktorých nepriberiete ani jediný gram a pritom budete cítiť sýtosť, akoby ste práve zjedli peknú porciu steaku.
Mrkva, kapusta, šalát, či cvikla – toto všetko sú základné suroviny, ktoré sa bežne nachádzajú v našich chladničkách. Ak tam aj náhodou nie sú, skôr, či neskôr sa tam objavia, pretože sú základom väčšiny plnohodnotných jedál. No a predstavte si, že len z niekoľkých jednoduchých surovín sa dá pripraviť naozaj chutné a ešte aj zdravé jedlo.
Budete potrebovať:
1 mrkvu
1 jablko
¼ stopkového zeleru
½ ČL citrónovej šťavy
2 PL olivového oleja
1 vetvičku petržlenovej vňate
soľ podľa chuti
Koreňovú zeleninu očistite a ošúpte a spolu s neošúpaným jablkom postrúhajte na hrubom strúhadle, pridajte nasekanú petržlenovú vňať a všetko trochu osoľte. Dobre zamiešajte a dochuťte citrónovou šťavou a olivovým olejom. Opäť premiešajte a nechajte zachladiť.
Budete potrebovať:
0,5 kg bielej kapusty
1 vetvičku čerstvého koriandra
2-3 vetvičky čerstvej mäty
1 šalátovú uhorku
1 strúčik cesnaku
1 PL medu
2 PL citrónovej šťavy
2 PL olivového oleja
soľ a korenie podľa chuti
Kapustu nakrájajte na jemné pásiky a v mise zmiešajte s nasekaným koriandrom a mätou. V inej miske si pripravte zálievku zmiešaním medu, citrónovej šťavy, olivového oleja a pretlačeného cesnaku. Pridajte soľ a korenie a dôkladne premiešajte. Všetko vylejte na kapustu a zamiešajte. Nechajte chvíľku zachladiť a potom podávajte.
Budete potrebovať:
300g bielej kapusty
2 mrkvy
1 veľké jablko
1 hrsť rukoly
1-2 PL sezamu
2 ČL strúhaného čerstvého zázvoru
1 ½ ČL jablkového octu
1 ½ PL olivového oleja
soľ a korenie podľa chuti
1 hrsť opečených orechov (akékoľvek)
Kapustu nakrájajte na pásiky, pridajte mrkvu a jablko postrúhané na hrubom strúhadle. Potom pridajte sezam a rukolu a zamiešajte. V inej miske si pripravte zálievku z oleja, strúhaného zázvoru, jablkového octu a soli s čiernym korením. Nalejte na šalát a dobre zamiešajte. Na suchej panvici si opražte orechy (odporúčame lieskovce, ale použiť môžete akékoľvek) a potom ich vysypte na šalát.
Budete potrebovať:
400g bielej kapusty
2 mrkvy
2 PL slnečnicových semiačok
1 vetvička čerstvej petržlenovej vňate
3 PL jablkového octu
2 PL pomarančového džúsu
2 PL dijonskej horčice
1 PL olivového oleja
1 ČL strúhanej pomarančovej kôry
soľ a korenie podľa chuti
Kapustu nakrájajte na tenké plátky, mrkvu postrúhajte na hrubšom strúhadle. Pridajte nasekanú petržlenovú vňať a slnečnicové semienka. V inej miske si pripravte dresing. Zmiešajte pomarančový džús, olej, jablkový ocot, pomarančovú kôru, soľ, korenie a horčicu. Zalejte dresingom šalát a dobre premiešajte. Podávajte okamžite.
Budete potrebovať:
2 cvikly
1 bielu reďkovku
1 cibuľu
3-4 PL olivového oleja
1 PL citrónovej šťavy
1-2 ČL cukru
soľ podľa chuti
Cviklu uvarte do polomäkka v šupe. Potom ju nechajte ochladnúť, ošúpte ju a postrúhajte na hrubom strúhadle. Pridajte nadrobno nasekanú cibuľu a strúhanú reďkovku. Posypte šalát soľou a cukrom a pridajte zvyšné zložky – olej, citrónovú šťavu. Opäť premiešajte a nechajte zachladiť.
zdroj titulnej fotky: pixabay, sovkusom.ru (M)