Som človek, ktorý miluje uhorkové šaláty, kapustové šaláty, vlastne šaláty vo všeobecnosti. Vždy sa snažím mať doma zavarených viac druhov kompótov a rôzne čalamády, aby sme mali k obedu pestrý výber. Keď som našla tento recept, hneď som ho vyskúšala a musím odporúčať.
1,5 kg uhoriek
1 kg papriky
1 kg cibule
5 kg kapusty
Zálievka:
3 dl octu
30 dkg cukru
20 dkg soli
5 čajových lyžičiek kyseliny citrónovej
5 čajových lyžičiek borkénu
Uhorky nastrúhame na tenké plátky. Kapustu nastrúhame, alebo nakrájame tiež na tenké „rezance“, cibuľu a papriku nakrájame nadrobno. Všetky suroviny premiešame a zalejeme pripraveným nálevom.
Ešte raz poriadne premiešame a následne naplníme do pohárov, ktoré dôkladne uzavrieme a dáme sterilizovať. Potom poháre vyberieme z hrnca a teplé ich poukladáme dole viečkom. Necháme cca hodinu postáť. Následne si pripravíme starú deku (ja používam starý koberec), poháre do nej zabalíme hore viečkom a necháme odstáť 24 hodín. Potom si môžete poháre uložiť do špajze k ostatným zaváraninám.
Hovorí sa, že je lepšie jesť radšej ročné uhorky, ako tie, ktoré sme zavarili hneď a ja sa toho držím stále. Preto si čalamádu nechajte odstáť aspoň niekoľko mesiacov, aby sa chute poriadne prepojili. Nestane sa však nič, ak ju otvoríte aj skôr.
zdroj: babskeveci.sk, (Katka), szekimama