Makový zákusok s bielou čokoládou

Loading...
(5 / 5)

Moderná gastronómia so sebou prináša aj také zaujímavosti, ako je kombinovanie klasických chutí s tými modernejšími. Ak pred pár desaťročiami naše staré mamy bielu čokoládu ešte ani len nepoznali a makové koláče boli na dennom poriadku, dnes je toto spojenie tým pravým, čo by ste mali vyskúšať. Tento zákusok si obľúbite a budete ho milovať ako váš cukrársky skvost. Najideálnejší je na slávnostné príležitosti.

Budete potrebovať:

Na cesto

350g polohrubej múky

1 prášok do pečiva

70g cukru

2 žĺtky

trochu citrónovej alebo pomarančovej kôry (nepovinné)

125g masla

kyslú smotanu na dorobenie cesta

Na makovú plnku

200g mletého maku

2 celé vajcia

2 bielky

100g masla

100g cukru

1 prášok do pečiva

2 ČL múky

150ml mlieka

trochu citrónovej a trochu pomarančovej kôry na chuť (nepoviné)

malinový džem podľa chuti

Na krém

200g bielej čokolády

20ml šľahačkovej smotany

100g masla

1 balíček želatíny v prášku

nepomletý mak na ozdobu

Postup prípravy:

Prášok do pečiva zmiešajte s cukrom a múkou, pridajte maslo, žĺtky a kyslú smotanu podľa potreby a vymieste hladké cesto. Ak máte radi citrónovú chuť, pridajte aj citrónovú kôru, tá však nie je podmienkou. Dajte ho do chladničky odpočívať, kým si pripravíte makovú plnku. Medzitým si dajte rúru vyhriať na 200 stupňov.

Bielka a celé vajíčka vymiešajte s cukrom do peny, zapracujte roztopené maslo (nie horúce!), potom pridajte mak, múku a prášok do pečiva, na záver pridajte mlieko. Všetko neprestávajte miešať. Ako bodku ešte dostrúhajte citrónovú a pomarančovú kôru podľa chuti, ak nechcete nemusíte ju dávať ani do cesta ani do maku.

Cesto vyberte z chladničky, rozdeľte ho na dve polovice. Obe cestá vyvaľkajte zhruba na veľkosť pekáča a jednu polovičku preneste doň. Potrite ho malinovým džemom a naneste celú makovú plnku. Na ňu uložte druhé cesto a popichajte ho vidličkou. Dajte do rúry a pečte približne 30 minút.

Medzitým si pripravte už len krém. Bielu čokoládu rozpustite vo vodnom kúpeli, ochlaďte na izbovú teplotu a potom pridávajte po troche maslo takisto izbovej teploty. Stále miešajte. Krém začnite šľahať aj so šľahačkovou smotanou, potom pridajte želatínu v prášku. Vyšľahajte hustý krém a naneste ho na vychladnutý koláč. Dajte do chladničky stuhnúť a podávajte. Pred podávaním posypte nepomletým makom. Prajeme dobrú chuť!

zdroj titulnej fotky: bidista.com (M)

Chutil ti tento recept?

komentárov

x