Moderná gastronómia so sebou prináša aj také zaujímavosti, ako je kombinovanie klasických chutí s tými modernejšími. Ak pred pár desaťročiami naše staré mamy bielu čokoládu ešte ani len nepoznali a makové koláče boli na dennom poriadku, dnes je toto spojenie tým pravým, čo by ste mali vyskúšať. Tento zákusok si obľúbite a budete ho milovať ako váš cukrársky skvost. Najideálnejší je na slávnostné príležitosti.
Na cesto
350g polohrubej múky
1 prášok do pečiva
70g cukru
2 žĺtky
trochu citrónovej alebo pomarančovej kôry (nepovinné)
125g masla
kyslú smotanu na dorobenie cesta
Na makovú plnku
200g mletého maku
2 celé vajcia
2 bielky
100g masla
100g cukru
1 prášok do pečiva
2 ČL múky
150ml mlieka
trochu citrónovej a trochu pomarančovej kôry na chuť (nepoviné)
malinový džem podľa chuti
Na krém
200g bielej čokolády
20ml šľahačkovej smotany
100g masla
1 balíček želatíny v prášku
nepomletý mak na ozdobu
Prášok do pečiva zmiešajte s cukrom a múkou, pridajte maslo, žĺtky a kyslú smotanu podľa potreby a vymieste hladké cesto. Ak máte radi citrónovú chuť, pridajte aj citrónovú kôru, tá však nie je podmienkou. Dajte ho do chladničky odpočívať, kým si pripravíte makovú plnku. Medzitým si dajte rúru vyhriať na 200 stupňov.
Bielka a celé vajíčka vymiešajte s cukrom do peny, zapracujte roztopené maslo (nie horúce!), potom pridajte mak, múku a prášok do pečiva, na záver pridajte mlieko. Všetko neprestávajte miešať. Ako bodku ešte dostrúhajte citrónovú a pomarančovú kôru podľa chuti, ak nechcete nemusíte ju dávať ani do cesta ani do maku.
Cesto vyberte z chladničky, rozdeľte ho na dve polovice. Obe cestá vyvaľkajte zhruba na veľkosť pekáča a jednu polovičku preneste doň. Potrite ho malinovým džemom a naneste celú makovú plnku. Na ňu uložte druhé cesto a popichajte ho vidličkou. Dajte do rúry a pečte približne 30 minút.
Medzitým si pripravte už len krém. Bielu čokoládu rozpustite vo vodnom kúpeli, ochlaďte na izbovú teplotu a potom pridávajte po troche maslo takisto izbovej teploty. Stále miešajte. Krém začnite šľahať aj so šľahačkovou smotanou, potom pridajte želatínu v prášku. Vyšľahajte hustý krém a naneste ho na vychladnutý koláč. Dajte do chladničky stuhnúť a podávajte. Pred podávaním posypte nepomletým makom. Prajeme dobrú chuť!
zdroj titulnej fotky: bidista.com (M)