Stretli ste sa už so situáciou, kedy ste ráno zbehli do obchodu a nevedeli ste si spomenúť, či doma ešte máte nejaký chlieb a pre istotu ste si urobili zásoby? Po návrate domov ste však zistili, že tie zásoby ste predsa len mali a teraz sa vám naskytá jediná otázka – čo so všetkým tým chlebom? Ak patríte medzi ľudí, ktorí neradi plytvajú jedlom a snažíte sa zúžitkovať všetko, čo sa dá, máme pre vás perfektný recept, ktorý vyrieši vašu dilemu! Chlebová torta je tradičnou talianskou pochúťkou, ktorú si (nielen) miestni ľudia pripravujú aj ako sviatočný pokrm k Veľkej noci. Na jej prípravu môžete použiť dokonca aj starší alebo suchší chlieb a vyhnúť sa tak jeho vyhadzovaniu.
Na tortu
400 g chleba
500 ml mlieka
180 g vlašských orechov
2 PL medu
2 PL kakaa
1 ČL vanilkovej arómy
1 vajce
Na vymazanie formy
maslo
strúhanku
Chlieb potrhajte na menšie kusy. Do mlieka pridajte vanilkovú arómu a med a nechajte ho zovrieť v hrnci. Ešte horúce ho nalejte na chlieb a všetko spolu roztlačte. Do zmesi pridajte vajce, kakao a orechy. Formu vymažte maslom a bohato vysypte strúhankou. Zmes nalejte do formy a na vrch poukladajte kúsky masla. Pečte 50 minút na 180 °C. Po upečení počkajte, kým torta vychladne a vyberte ju z formy.
zdroj titulnej fotky: instagram, Katuš