Prišla vám chuť na niečo naozaj domáce? Pripravte si mäsové guľky v rajčinovej omáčke a potešte svoje zmysly originálnou domácou kuchyňou. Recept je taký jednoduchý, že ho zvládnu aj úplná začiatočníčky, ktoré mleté mäso nikdy nedržali v rukách.
500g mletého mäsa
1 vajce
100g surovej ryže
2 cibule
1 mrkva
1 PL kyslej smotany
1 PL paradajkovej pasty
1 PL hladkej múky
2 PL oleja
soľ, čierne korenie a cukor podľa chuti
cesnak podľa chuti
2-3 bobkové listy
Mleté mäso zmiešajte s jednou nadrobno nakrájanou cibuľou a napoly uvarenou a ochladenou ryžou. Pridajte vajce, soľ, korenie a pretlačte cesnak, všetko podľa chuti. Dôkladne premiešajte a zo zmesi formujte guľky. Hotové guľky naukladajte na plech vyložený papierom na pečenie a pečte pri teplote 200 stupňov asi 25 minút.
Medzitým si pripravte omáčku. Druhú cibuľu si nakrájajte opäť na drobno a osmažte ju na troche oleja spolu s nahrubo nastrúhanou mrkvou. Primiešajte paradajkovú pastu, kyslú smotanu a múku a potom všetko zalejte primeraným množstvom vody. Varte omáčku, kým nezhustne, ak je príliš hustá, pridajte vodu, ak je príliš tekutá zahustite ju múkou. Pečené guľky zalejte potom omáčkou a zapečte v rúre ešte ďalších 25 minút. Prajeme dobrú chuť!
zdroj titulnej fotky: pixabay, (M)