Ak doma pripravujete domáci krémeš z lístkového cesta, viete aké jednoduché je upiecť koláče s pudingom. Sú chutné, lahodne krémové a pritom veľmi jednoduché. Takýto koláč sa dá osviežiť napríklad pridaním jabĺčok a prípravou klasického cesta. A bude chutiť snáď ešte lepšie, než klasické krémeše!
Na cesto
3 šálky hrubej múky
2 ČL prášku do pečiva
¾ šálky práškového cukru
1 balíček vanilkového cukru
250 gramov studeného masla
3 žĺtky
1-2 PL kyslej smotany
Na pudingovú plnku
4 šálky mlieka
3 balíčky vanilkového pudingu
2/3 šálky kryštálového cukru
1 balíček vanilkového cukru
7 umytých menších jabĺk
práškový cukor na posýpku
Múku zmiešajte s práškom do pečiva, práškovým a vanilkovým cukrom. Do zmesi nastrúhajte na hrubom strúhadle maslo, pridajte žĺtky a kyslú smotanu. Vymieste cesto, ak je lepkavé, pridajte múku, ak naopak suché, pridajte smotanu. Cesto rozdeľte na dve polovice a jednu dajte do fólie a do chladničky.
Rúru predhrejte na 200 stupňov, plech cca 25x35cm vyložte papierom na pečenie alebo vymastite maslom a vysypte múkou. Prvú polovicu cesta dajte v tenkej vrstve na pekáč a pečte asi 12-13 minút.
Medzitým si pripravte pudingový krém. Pudingové prášky rozmiešajte v pohári mlieka, zvyšok mlieka zahrejte aj s cukrom a vanilkovým cukrom. Potom pridajte rozmiešaný prášok a uvarte hustý puding. Jablká si očistite a nakrájajte na plátky, potom ich naukladajte na upečené cesto. Zalejte ich horúcim pudingom.
Cesto z chladničky si cez fóliu rozvaľkajte približne na veľkosť pekáča a opatrne ho rozložte na puding. Dajte koláč piecť do rúry vyhriatej na 160 stupňov a pečte asi 50-55 minút. Po vybratí koláč nechajte celkom vychladnúť a podávajte posypaný práškovým cukrom. Prajeme dobrú chuť!
zdroj titulnej fotky: youtube, (M)