Chutné na raňajky, desiatu ale aj k vínu, či pivu. Oškvarkové pagáče chutia každému a recepty sa medzi gazdinkami šíria rýchlosťou blesku. Tento recept je tradičný, no s ním sa vždy podaria. Aký je ten váš? Napíšte nám do komentárov.
500 gramov polohrubej múky
250 gramov masla
50 gramov droždia
2 dl mlieka
2 vajíčka
250 gramov škvariek
100 gramov hladkej múky
1 vajíčko na potretie
V miske si vypracujeme múku s maslom a kváskom, ktorý sme si dali vykysnúť. Cesto ešte osolíme. Škvarky si rozomelieme a premiešame s hladkou múkou. Cesto si vyvaľkáme na štvorec, naň rozložíme pomleté škvarky tiež do štvorca, ale menšieho. Cesto preložíme opäť do štvorca a prevaľkáme. Postupujeme podobne ako pri lístkovom ceste. Necháme chvíľu odpočívať prekryté utierkou. Celé prekladanie sa opakuje trikrát. Nakoniec cesto rozvaľkáme na plát hrubý asi 1 centimeter, povykrajujeme okrúhle pagáčiky a na povrchu urobíme pomocou noža mriežku. Poukladáme ich na plech a necháme ešte chvíľu podkysnúť. Pred pečením ich potrieme rozšľahaným vajíčkom. Pečieme na 200 stupňoch asi 20 minút. Dobrú chuť.