Tento koláč poznám ako „parádne karamelové rezy“. Ani neviem, ako tento názov vznikol, no tento koláč sa podáva na svadbách, oslavách, krstinách, ale aj počas detských prázdnin. Jednoducho vždy a všade, pretože je kulinárskym zážitkom, na ktorý nezabudnete. Neveríte? Takéto nadýchané cesto ste v živote nejedli!
350 gramov hladkej múky
pol balíčka kypriaceho prášku
120 gramov masla
100 gramov práškového cukru
trošku soli
1 vajíčko
4 lyžice mlieka
maslo na vymastenie plechu
Na krém:
100 gramov cukru
0,5 litra mlieka
3 lyžice polohrubej múky
150 gramov masla
200 gramov práškového cukru
Na polevu:
100 gramov cukru
1 dl vody
10 gramov masla
40 gramov kakaa
Do misky si preosejeme múku, pridáme kypriaci prášok, maslo, cukor, soľ, vajíčko a mlieko a všetko spolu dobre zmiešame do cesta. Cesto rozdelíme na 4 časti a vyvaľkáme na rovnakú hrúbku aj veľkosť a upečieme na jednom plechu. Po upečení vyklopíme cesto a necháme ho vychladnúť. Upečené cestá naplníme krémom a na záver polejeme čokoládovou polevou.
Krém si pripravíme tak, že kryštálový cukor v hrnci zohrievame a zalejeme mliekom. Chvíľu povaríme a necháme vychladnúť. Do vychladnutej zmesi rozhabarkujeme múku a uvaríme si hustejšiu kašu. Maslo s cukrom vyšľaháme a po častiach prdávame, kým nám nevznikne jednotný krém.
Kakaovú polevu pripravíme tak, že cukor zalejeme vodou a necháme bublať. Maslo vymiešame s kakaom a postupne po častiach prilievame k sirupu a miešame až kým nám nezhustne. Potom môžeme poliať celé rezy. Dobrú chuť.
zdroj titulnej fotky: instagram, Lucia M.