Tradičný zákusok mnohých gazdiniek. Orechové rezy so žĺtkovou polevou poznám z domu aj ako jarné rezy. Keď som sa starej mamy pýtala, prečo práve jarné rezy, ani ona nevedela. Recept totiž mala od svojej mamy. Kto vie, ako dlho sa v našej rodine traduje. Ak si upečiete tento koláč podľa nášho rodinného receptu, určite nebudete ľutovať. Nezabudnite, že domáce vajíčka sú v tomto prípade najlepšie. Poleva potom bude mať krásnu žltkastú farbu.
Na cesto:
150 gramov cukru
150 gramov masla
1 celé vajce
70 gramov múky
150 gramov mletých orechov
sneh z 3 bielkov
prášok do pečiva
Na polevu:
140 gramov práškového cukru
vanilkový cukor
3 žĺtky
V miske si najskôr zmiešame cukor, maslo a vajce. Potom pridáme múku, orechy a prášok do pečiva. Keď si vyšľaháme bielka, postupne ich primiešavame zľahka do cesta. Dávame pozor, aby bolo cesto naozaj ľahučké. Cesto vylejeme na plech a pečieme ho na 180 stupňov približne 20 minút. Na teplý, ale nie horúci koláč si nalejeme polevu, ktorú pripravíme nasledovne. Žĺtka si vyšľaháme s cukrom do peny a vylejeme ju na teplé cesto. Potom necháme rezy vychladnúť a môžeme krájať. U nás ešte niekedy žĺtkovú polevu pokvapkáme rozpustenou čokoládou a vytvoríme mriežku. Dobrú chuť.
zdroj titulnej fotky: instagram, Lucia M.