O pôvod lahodného zákusku sa mnohí doslova bijú. Faktom však je, že k nám prišiel z exotickej Južnej Ameriky. Práve v nej sa najviac ozývajú hlasy Mexičanov, podľa ktorých nesie zákusok ich pôvodnú receptúru. Zahanbiť sa ale nedajú ani v Nikarague. Nech je už zákusok z ktorejkoľvek krajiny, jeho najväčšou devízou je fenomenálne chuť a jednoduchá príprava. Utekajte ho vyskúšať a nebudete ľutovať.
5 vajec
200 g kryštálového cukru
160 g polohrubej múky
1 balíček vanilkového cukru
20 g masla
200 ml kondenzovaného mlieka
400 g sušeného mlieka
275 ml šľahačkovej smotany
2 PL práškového cukru
3 PL kondenzovaného mlieka
Ako prvé oddeľte bielky od žĺtkov. Bielky vyšľahajte so 100 g kryštálového cukru. V druhej miske vyšľahajte žĺtky so zvyšnými 100g kryštálového cukru. Do žĺtkov pomaly pridávajte múku a vanilkový cukor. Stále šľahajte. Do vyšľahaného žltého cesta pridajte bielky a ručne premiešajte. Plech si vymastite maslom a vysypte múkou. Vylejte naň cesto a dajte piecť do rúry predhriatej na 180 stupňov. Pečte približne 20-25 minút, ak bude cesto ešte vo vnútri surové, pridajte minúty podľa potreby.
Náš tip: do cesta môžete pridať kakaový prášok, ak ho chcete mať čokoládové.
Medzitým si pripravte krém. V miske si zmiešajte všetky tri druhy mlieka v takomto množstve – teda 200 ml kondenzovaného mlieka, 400 g sušeného mlieka a 200 ml šľahačkovej smotany. Všetko spolu vyšľahajte šľahačom a dostanete približne 800 g tuhšieho krému.
V inej miske si vyšľahajte zvyšných 75 ml šľahačkovej smotany s tromi lyžicami kondenzovaného mlieka a práškovým cukrom.
Po upečení nechajte cesto mierne vychladnúť a vidličkou ho dobre poprepichujte. Dierky by mali byť väčšie a na husto. Potom vylejte na cesto krém, prikryte plech alobalom a nechajte ho stuhnúť cez noc v chladničke. Podávajte nakrájané na kocky s čerstvým ovocím a čerstvou nesladenou šľahačkou. Bude vám chutiť fantasticky. Prajeme dobrú chuť!
zdroj: babskeveci.sk (Monika), sovkusom.ru