Sladké makové rožky

Loading...
(4.2 / 5)

Neviem ako u vás, ale u nás sa po čerstvých buchtách či sladkých rožkoch vždy len tak zapráši. Dnes si upečieme skvelé makové rožky s bohatou dávkou makovej náplne. Nemáte radi mak? Vôbec nevadí, pokojne zvoľte lekvár, orechy či tvaroh.

rozky1
coolinarika.com

Na rožky budeme potrebovať:

450 gramov hladkej múky

pol lyžičky soli

180 gramov masla

1 žĺtok

25 gramov droždia

130 ml mlieka (môže byť teplejšie)

100 gramov cukru

40 gramov hrozienok

200 ml mlieka

250 gramov mletého maku

30 gramov strúhanky

vajíčko na potretie

Postup:sl

Na začiatku si pripravíme samotnú makovú plnku. V hrnci si zmiešame mlieko, cukor a hrozienka. Privedieme k varu a odstavíme. Postupne primiešavame mak a strúhanku a zmes necháme vychladnúť. Náplň si rozdelíme cca na 24 kúskov.

rozky2
coolinarika.com

Následne si pripravíme cesto. V miske si zmiešame múku, cukor, soľ a maslo. Rukami spracujeme cesto, ktoré bude drobivé a suchšie. Pridáme žĺtok a prilejeme teplejšie mlieko, ktoré sme si zmiešali s droždím. Teraz vypracujeme hladké cesto. Keď sa všetky ingrediencie spoja, zabalíme cesto do potravinárskej fólie a necháme ho postáť v chladničke minimálne polhodinu. Potom rozdelíme cesto na rovnaký počet guliek ako máme rozdelenú náplň.

rozky3
coolinarika.com

Nasledujúci postup je taký, že si každú guľku rozvaľkáme na pomúčenej doske.

rozky4
coolinarika.com

Priemer placky by mal byť menej ako 2 milimetre. Na placku položíme náplň a zabalíme ju do cesta ako rožok.

rozky5
coolinarika.com

Rožteky by mali byť tučnejšie a mali by mať tenučké konce.

rozky6
coolinarika.com

Plech si vystelieme papierom na pečenie a rožteky naukladáme vedľa seba. Na vrch ich potrieme vajíčkom aj viackrát a dáme do rúry.

rozky7
coolinarika.com

Pečieme v predhriatej rúre na 190 stupňov Celzia približne 10-15 minút, kým nie sú na povrchu zlatisté. Podávame na raňajky s mliekom alebo čajom, no skvelé sú aj ku káve alebo len tak, pre chuť. Dobrú chuť.

rozky8
coolinarika.com

zdroj: babskeveci.sk (Lucia M.), coolinarika.com

 

Chutil ti tento recept?

komentárov

x