Mysleli ste si, že croissanty sú len výsadou Francúzov, alebo pekární? V žiadnom prípade. Fantastické domáce maslové croissanty si môžete pripraviť aj vy a to už za pár minút. Obľúbené pečivo je veľmi jednoduché a chrumkať ho môžete tak na raňajky, ako hocikedy počas dňa.
500 g hladkej múky
2 žĺtky
50 g práškového cukru
1 kocka kvasníc
3-3,5 dcl mlieka
200 g masla
Ako prvé si rozdrobte kocku kvasníc v troche teplého mlieka a pridajte štipku kryštálového cukru. Všetky ostatné prísady zmiešajte a na záver pridajte kvások. Vymieste dobre vypracované cesto a nechajte ho pod pokrievkou podkysnúť. Keď je cesto nakysnuté, na pomúčenej doske ho dobre vyvaľkajte. Hrubé by malo ostať približne 1 cm, môže byť aj máličko tenšie. Cesto natrite roztopeným maslom a rozdeľte na 6 rovnakých častí. Z tých opäť spravte bochníky. Takto prejde maslo až do cesta a upečené croissanty budú úžasne vláčne a budú chutiť po masle. Každý bochník opäť rozvaľkajte na pomúčenej doske na hrúbku približne 1 cm. Každý z rozvaľkaných bochníkov rozdeľte na ďalších cca 8 častí, ideálne trojuholníčkov (s nimi sa najlepšie manipuluje). Trojuholníčky obtáčajte okolo seba a na koncoch ich jemne prilejte, aby sa v rúre nerozpadali. Vzniknú vám mini zatočené rohlíčky. Tie uložte na vymastený plech a dajte piecť do rúry vyhriatej na 200 stupňov. Pečte zhruba 10-15 minút, no cesto sledujte, každá rúra pečie inak. Znakom, že croissanty sú hotové, je zlatistá kôrka. Po vybratí z rúry poprášte práškovým cukrom a podávajte s džemom, alebo nutellou. Z jednej takejto dávky vám vyjde približne 60 mini croissantov. Prajeme dobrú chuť!
zdroj: babskeveci.sk (Monika), nosalty.hu