Každý je zvyknutý jedávať lokše ku kačke alebo robievať sladké lokše. Na východnom Slovensku v okrese Gelnica majú Rusnáci na Vianoce gruľovníky, bez ktorých si nevedia predstaviť Vianoce tak, ako my bez kapra. Tak volajú lokše, ktoré sa však neservírujú s kačkou, ale s klobásou a s bravčovými rebrami.
Na tradičné rusnácke gruľovníky budeme potrebovať zemiaky, múku, klobásu a bravčové rebrá.
5 litrový hrniec naplňte menšími zemiakmi a uvarte ich v šupke do mäkka. Po vychladnutí ich ošúpte a pomeľte na najjemnejšom mlynčeku. Osolte a zasypte asi kilogramom hladkej múky. Cesto vymieste rukami a ak sa cesto lepí, pridajte do neho ešte hladkú múku. Cesto vytvarujte do tvaru valca a narežte ho na malé časti. Malé časti postupne rozvaľkáme do tvaru kruhu, ktorý podsypávame polohrubou múkou. Rozvaľkané cesto pečieme z obidvoch strán na suchej teflónovej panvici.
Ku gruľovníkom sa ako príloha podávajú bravčové rebrá s domácou klobásou, ktoré spolu udusíme. Pri servírovaní gruľovníky zohrejeme a potrieme šťavou z mäsa a klobásy.
Dobrú chuť!
Foto: Redakcia