Smotanovo-želatínové rezy milujú hlavne deti, pretože im pripomína gumové cukríky. V skutočnosti je tento dezert ale oveľa zdravší. Obsahuje totiž samé zdravé veci a o konzervantoch nemôže byť ani reč. Navyše, želatína je vynikajúca na kĺby a chrupavky. Pripravte im farebnú maškrtu, po ktorej sa doma len tak zapráši.
6 vajec
5 šálok kyslej smotany
3 balíčky vanilkového cukru
80 g želatíny
2 dl malinového sirupu
2 PL kakaa
7 ml vody
8 PL práškového cukru
Vanilková vrstva – pri príprave prvej vrstvy zákusku si rozdeľte do misky 3 žĺtky, pridajte 1 balíček vanilkového cukru a 2 lyžice práškového cukru. 3 bielky vyšľahajte a primiešajte k cestu. Medzitým si 1,5 dl vody rozpustite cca 20 g želatíny, čo je zvyčajne obsah jedného balíčka. Počkajte, kým želatína trochu vychladne a primiešajte ju k zmesi. Vylejte ju do formy a dajte ju zachladiť.
Kakaová vrstva – táto vrstva sa robí presne takým istým spôsobom ako vanilková, ibaže do cesta prisypte 2 lyžice kakaa. Nezabudnite počkať, kým sa zmes vychladí, aby ste ju mohli vyliať do formy na vanilkovú zmes.
Smotanová vrstva – zmiešajte si kyslú smotanu, 2 lyžice práškového cukru a vanilkový cukor. Uvarte si opäť želatínu a pridajte ju k smotane. Zmes dobre ochlaďte a vylejte do formy na kakaovú zmes.
Malinová vrstva – táto vrstva už nemusí byť hrubá, preto stačí ak 2 dl malinového sirupu zmiešajte s balíčkom želatíny a uvaríte. Ak sa vám zdá, že táto zmes bude príliš sladká, pokojne pridajte k sirupu vodu. Vrstva bude trochu hrubšia. Pri tejto vrstve musíte počkať až do úplného vychladenia, pretože ak nalejete teplú želatínu na smotanu, začne sa vám prepadať a estetický výsledok zákusku bude zničený. Vlažnú želatínu teda vylejte na smotanovú vrstvu a teraz zákusok nechajte pokojne chladiť aspoň 3-4 hodiny. Prajeme dobrú chuť
zdroj: babskeveci.sk (Monika), nosalty.hu