Jačmennú kašu si väčšina z nás pamätá ako raňajky u babičky. Doma sme ju nechceli, pretože bola príliš zdravá. Viac nám chutili džemy, nátierky, či jedlá s výraznejšou chuťou. Jačmenná kaša sa však nepripravuje len ako nechcené, hoci zdravé raňajky. Dá sa spraviť ako príloha a je naozaj fantastická.
Jačmeň je jediná obilnina, ktorá obsahuje fitomelatonín. Ten reguluje biologické rytmy v tele a je známy pre svoje omladzujúce schopnosti. Ak chcete byť mladá a krásna, inšpirujte sa receptom na jačmennú kašu s kuracím mäsom a šampiňónmi. Lepší obed ste v živote nejedli.
1 šálku jačmenných krúpov
2 kuracie prsia
1 cibuľu
200g šampiňónov
50g masla
soľ podľa chuti
1 PL slnečnicového oleja
Jačmenné krúpy večer dôkladne opláchnite a na no zalejte studenou vodou.
Na druhý deň ich opäť premyte a vysypte do hrnca. Zalejte ich vodou tak, aby nesiahala nad krúpy. Pridajte maslo a soľ a priveďte zmes do varu. Potom znížte plameň, odstráňte pokrievku a varte, kým kaša nezhustne. Akonáhle sa odparí všetka voda, odstavte kašu z plameňa a nechajte ju chvíľu odstáť na teplom mieste.
Medzitým si pripravte panvicu, rozohrejte olej a nasekajte doň cibuľu na drobno.Osmažte ju do sklovita.
Nakoniec pridajte kuracie prsia nakrájané na hrubšie rezance.
Po zatiahnutí mäsa pridajte šampiňóny nakrájané na menšie kúsky a nechajte podusiť. Osoľte a okoreňte a keď je mäso hotové, pridajte jačmennú kašu a všetko spolu dobre premiešajte.
Môžete pridať svoje obľúbené bylinky, alebo koreniny. Podávajte teplé a nezabudnite kašu pripravovať často. Prajeme dobrú chuť!
zdroj: babskeveci.sk (Monika), sovkusom.ru