Ak si rady pochutnáte na ľahkom a zdravom jedle, tento šalát určite poteší vaše chuťové poháriky. Na atraktivite mu iste pridá i pestrosť surovín, vďaka ktorej je tento šalát jedným z najobľúbenejších. Podávať ho môžete k akémukoľvek jedlu, no skvele chutí aj ako fit večera. Farebný, oku lahodiaci a plný zdravých ingrediencií – taký je úžasný kórejský šalát.
Tento celkom netradičný recept dostal svoje pomenovanie podľa jemne pálivej mrkvy, pripravenej na kórejský spôsob. Tá šalátu dodáva zaujímavý ostro-kyslý akcent a skvele tak dopĺňa jemné kuracie mäso a chrumkavú zeleninu. Chuť šťavnatého šalátu uzatvára lahodná majonéza, ktorú si mnohé z nás pripravujú na domáci spôsob. Ak chcete šalát odľahčiť, pokojne majonézu nahraďte gréckym jogurtom alebo kyslou smotanou s nízkym obsahom tuku.
2 ks kuracích pŕs
200 g mrkvy
½ strúčika cesnaku
30 ml rastlinného oleja
1 čajová lyžička octu
1 čajová lyžička cukru
1 čajová lyžička sójovej omáčky
štipka mletej červenej papriky (pálivá)
Stonka petržlenovej vňate
soľ (podľa chuti)
2 ks uhorky
300 g kapusty
½ vňate zo stonky kôpru
3 polievkové lyžice majonézy (alebo jogurtu/kyslej smotany)
mleté čierne korenie (podľa chuti)
Ako prvé si pripravíme mrkvu na kórejský spôsob. Pokojne si jej môžete pripraviť viac už v predchádzajúci deň a následne ju skladovať v uzatvárateľnej nádobe, keďže sa skvele hodí do akýchkoľvek šalátov a v chladničke vydrží aj niekoľko dní. Mrkvu nastrúhame na tenké pásiky, osolíme a necháme zopár minút postáť. Následne z nej vytlačíme prebytočnú slanú vodu. Pridáme ocot, cukor, čierne korenie, sójovú omáčku a prelisovaný cesnak. Premiešame s rastlinným olejom a pridáme štipku pálivej papriky. Mrkva na kórejský spôsob je hotová!
Kuracie mäso osolíme a okoreníme a na panvici s rozohriatym olejom opečieme z oboch strán. Môžeme sa vyhnúť vysmážaniu na oleji a mäso pripraviť na pare, či vode, čo je zdravší variant. Hotové mäso necháme vychladnúť a následne krájame na tenké pásiky.
Uhorku a kapustu nakrájame na pásiky, podobne, ako sme krájali mrkvu. Následne nakrájame petržlenovú a kôprovú vňať. Vňať premiešame s uhorkou a kapustou.
Vo väčšej mise zmiešame zeleninu s vňaťou, mäso a kórejskú mrkvu a pridáme majonézu, prípadne grécky jogurt, či kyslú smotanu. Všetko dobre premiešame a pridáme soľ a čierne korenie podľa chuti.
Spojenie rôznych chutí, chrumkavá zelenina a jemné mäso robia tento šalát výnimočným. Veríme, že si tento recept obľúbite a šalát na kórejský spôsob sa stane súčasťou vašej kuchyne. Dobrú chuť!
zdroj: babskeveci.sk (Jana L), sovkusom.ru