Milovníci dobrého mäsa, klobások, či voňavej slaniny si vďaka tomuto receptu určite prídu na svoje. Zabudnite na slaninu kupovanú v obchode a pripravte si chutnú, domácu slaninu podľa tohto návodu samy. Nie je to nič zložité, postup zvládne skutočne každý a výsledok stojí ozaj za to. Po tom, čo ju ochutnáte si ju viac v obchode určite nekúpite. Nakrájaná na tenké plátky, s cibuľou na chrumkavom chlebe s chrenom alebo horčicou, to je skutočné nebíčko v papuľke.
Aj vám sa už len pri slove slanina zbiehajú slinky? Táto dobrota však nie je len chutným jedlom ale má aj množstvo výhod. Kvalitná bravčová masť, či tuk v podobe slaniny je veľmi dobrým pomocníkom pri posilnení imunity. Máte za sebou oslavu a trošku ste to prehnali s alkoholom? Liekom na opicu môže byť aj kvalitná slanina. Pripravte si ju preto v pohodlí vášho domova.
Doba prípravy takejto kvalitnej slaniny je 1 týždeň.
1 kg surového bravčového sadla s kožou
10 strúčikov cesnaku
3 čl čierneho korenia (celé nemleté)
4 ks bobkového listu
1 čl rasce mletej
2 čl mletej červenej papriky
4 polievkové lyžice soli
Ostrým nožom si nadrežeme bravčové sadlo približne do hĺbky 3 mm. Rezmi vytvoríme mriežku.
Strúčiky cesnaku si nakrájame na tenké plátky, ktoré potom dôkladne vkladáme do pripravených rezov v sadle.
Dva bobkové listy rozdrvíme medzi prstami a posypeme nimi vrch pripravovanej slaniny. Dlaňami poriadne pritláčame vrch sadla, aby sa ingrediencie dôkladne „nalepili“.
V mažiari následne rozdrvíme zostávajúce bobkové listy a celé čierne korenie. Pridáme 2 polievkové lyžice soli a rascu a všetko poriadne rozdrvíme. pridáme ešte červenú papriku a poriadne premiešame.
Zmesou korením potom posypeme povrch slaniny. Zvyšnú soľ sypeme tiež na povrch tak, ako vidíte na obrázku. Soľ môžete pokojne pridať, mala by sa vytvoriť soľná vrstva na povrchu sadla.
Následne takto pripravenú slaninu zabalíme do fólie a necháme 12 až 14 hodín pri izbovej teplote. Potom slaninu vložíme do chladničky, kde ju necháme týždeň.
Následne si ju môžeme vychutnať. Takto pripravenú slaninu môžeme neskôr skladovať aj v mrazničke.
Dobrú chuť!
zdroj: babskeveci.sk (Jana L), kitchenmag.ru