Veľkonočný tvarohový dezert

Loading...
(5 / 5)

Okrem tradičných mäsových pochúťok, zákuskov a maľovaných vajíčok by na veľkonočnom stole nemal chýbať ani tento sladký dezert. Tie, ktoré ho pripravujú každý rok naň nedajú dopustiť. Hneď, ako ho ochutnáte, pochopíte prečo. Jemný tvarohový puding je plný orieškov, hrozienok a osviežujúcej citrónovej arómy. Kombinácia chutí, ktorá sa snúbi v tomto dezerte je naozaj skvelá. Preto by ste mali nasledujúci recept zaradiť k svojím obľúbeným.

Ani v prípade, že nie ste zručná v pečení koláčov, by ste sa nemali dať odradiť prípravou tohto dezertu. Zvládne ho aj začiatočník, preto sa niet čoho obávať. Táto pochúťka vám prinesie zaručený úspech.

Pri výbere tvarohu na prípravu tohto dezertu, by ste mali dbať na jeho vysoký obsah tuku. Vyberajte vždy najčerstvejší tvaroh a to isté platí aj o kyslej smotane. Tá by mala mať okolo 15%. Všeobecne platí, čím hustejšia, tým lepšie. Ak rady používate rôzne koreniny, pri príprave tvarohu môžete použiť aj mletý kardamon alebo badián. V kombinácii s kandizovaným ovocím vám už len z tej vône potečú slinky.

Budeme potrebovať:

800 gramov tvarohu

180 gramov cukru

50 gramov mandlí

150 gramov masla

1 citrón

4 žĺtky

200 ml kyslej smotany

50 gramov hrozienok

10 gramov vanilkového cukru

Postup:

Tvaroh preosejeme cez syto, aby sme odstránili hrudky. Mal by byť jemný.

Následne zmiešame žĺtky s kryštálovým a vanilkovým cukrom. Najprv ich začneme miešať len vidličkou, pokiaľ nevyšľaháme svetlú penu. Potom použijeme mixér a keď sú žĺtky s cukrom dostatočne vyšľahané začneme postupne pridávať kyslú smotanu.

Do tejto žĺtkovej zmesi postupne pridávame mäkké maslo (ktoré sme nechali dlhšie stáť pri izbovej teplote). Potom prisypeme tvaroh. Šľaháme pokiaľ nevytvoríme krémovú hmotu.

Teraz si pripravíme vodný kúpeľ. Nádobu s tvarohovým krémom vložíme do hrnca s vodou. Krém ďalej pripravujeme na miernom plameni. Tento proces je pomerne dlhý. Prvých 10 minút (počas ktorých masu neustále miešame) by sa mal tvaroh postupne roztápať. Potom už celý krém začne hustnúť. Dbajte o to, aby ste krém nepriviedli k varu! Celý proces miešania krému by mal trvať približne 30 minút.

Potom krém presunieme zo sporáka a okamžite umiestnime do nádoby so studenou vodou. Krém neustále miešame, aby sa nám na povrchu nevytvorila „koža“. Akonáhle sa voda, ktorá má krém chladiť oteplí, vymeňte ju znova za studenú.

Do úplne vychladnutého krému pridáme umyté a osušené hrozienka. Mandle nasekáme na drobnejšie kúsky a pridáme do krému. Potom si nastrúhame kôru z citróna a tiež pridáme k pudingovej zmesi. Všetko spolu dobre vymiešame.

Následne si pripravíme formu z cedidla alebo syta, ktorú vystelieme niekoľkými vrstvami mokrej gázy. Toto cedidlo umiestnime do väčšej nádoby, ktorá bude zachytávať prebytočnú tekutinu. Následne do cedidla vystlaného gázou vylejeme celý krém a jeho povrch znova prekryjeme gázou. Hornú časť môžeme prikryť a zároveň aj zaťažiť tanierom. Takto prichystaný tvarohový puding umiestnime do chladničky na 12 hodín. Po 12 hodinách dezert vyberieme z „formy“ a gázy a môžeme servírovať. Podávame ozdobený hrozienkami alebo orieškami. Prajeme vám dobrú chuť!

 (Jana L), sovkusom.ru

Chutil ti tento recept?

komentárov

x