Táto žemľovka sa síce líši od tej klasickej, ale je rovnako návyková. Na jej prípravu môžete použiť hocijaké pečivo, ktoré vám zvýšilo a sladkú chuť mu dodá vanilkový krém a trošku kyslosti dožičia višne. Príprava žemľovky je pomerne jednoduchá a rýchla.
7 rožkov
1000 ml mlieka
4 vajcia
50 g cukru
1/2 vanilkového struku
120 g mletého maku
50 g práškového cukru
160 g vykôstkovaného višňového kompótu
1 PL višňového lekváru
1 PL masla
Z vanilkového struku vyškriabeme stred a spolu so strukom ho vložíme do mlieka, ktoré zohrejeme na bod varu.
Zatiaľ vymiešame žĺtka s 50 g cukru. Z mlieka vyberieme vanilkový struk a mlieko po častiach vlejeme do žĺtkovej zmesi. Žĺtka s mliekom následne povaríme na ohni na bod varu.
Rožky nakrájame na krúžky a na pár minút ich namočíme do vanilkovej zmesi.
Mak zmiešame s práškovým cukrom.
Do vymastenej zapekacej misy poukladáme vrstvu rožkov, posypeme makom a višňami. Proces opakujeme tak, že poslednú vrstvu budú tvoriť rožky.
V predhriatej rúre pečieme na 190°C približne 15-20 minút.
Bielka vymiešame na hustú penu a primiešame višňový lekvár.
Misu vyberieme z rúry a na rožky vylejeme sneh a necháme zapiecť ďalších 10 minút. Dobrú chuť!
zdroj: babskeveci.sk (Bianka), nosalty.hu