Pred rokmi bol jedným z najpopulárnejších receptov v dámskom žurnále, no potom sa po ňom zľahla zem. Piškótový koláč s orechovým krémom je klasika, ktorú musíte urobiť aspoň raz za život.
Oplatí vám to celá rodina, pretože jeho chuť sa nedá z ničím zameniť. Ľahučké cesto a fantastický krém si vás celkom podmania.
Na cesto
8dkg kryštálového cukru
10dkg mletých vlašských orechov
10dkg rozdrvených piškót
5 bielkov
2 žĺtky
1ČL prášku do pečiva
1 PL slnečnicového oleja
Na krém
3 žĺtky
1 balíček vanilkového pudingu
5 PL kryštálového cukru
6 dl mlieka
10g masla
100ml práškového cukru
300ml šľahačkovej smotany
Najprv si pripravíme krém. V 4 dl mlieka si uvaríme puding s cukrom. V miske si vyšľaháme žĺtky s práškovým cukrom do peny, pridáme puding a za stáleho miešania pomaly prilievame aj zostávajúce mlieko. Prenesieme opäť na oheň a miešame pokým zmes celkom nezhustne. Potom odstavíme a necháme vychladnúť.
Maslo a práškový cukor vyšľaháme do peny a pridáme k ochladenému pudingu. Vyšľaháme si hustú šľahačku a necháme ju zachladiť do chladničky.
Teraz si pripravíme cesto. Bielka vyšľaháme s cukrom do tvrdej peny. V inej miske si zmiešame žĺtky a olej. Pridáme orechy, piškóty a prášok do pečiva a dobre premiešame. Potom pridáme aj bielka a premiešame už len varechou.
Pekáč s veľkosťou približne 40×30 cm si vystelieme papierom na pečenie a vylejeme doň cesto. Dáme piecť na 8-10 minút do rúry predhriatej na 170 stupňov a potom necháme vychladnúť.
Po vybratí z plechu si cesto prerežeme na polovicu, aby nám vznikli dve menšie časti. Na jednu časť cesta nanesieme krém a prikryjeme ho druhou časťou cesta. Navrch dáme šľahačku, ktorú ozdobíme čokoládovými hoblinami. Prajeme dobrú chuť!
zdroj: babskeveci.sk (Monika), nosalty.hu