Med a škorica je jednoducho úžasná kombinácia chutí, ktoré sa k sebe dokonale hodia. Zákusok pripravený z týchto surovín je skutočnou lahôdkou, ktorú by ste si nemali nechať ujsť. Už po prvom súste si budete istá, že túto dobrotu rozhodne stojí za to zaradiť k obľúbeným receptom. Je vhodný na oslavu, k poobednej kávičke alebo len tak, pre maškrtné jazýčky. Varujeme vás, po tomto koláči sa len tak zapráši.
Medovo-škoricové rezy sú klasikou, ktorá by nemala chýbať v žiadnom receptári. Jemný pudingový krém a sladké mäkučké cesto sú garanciou úspechu. Obľúbia si ho dospelí i deti a vám „prischne“ status najlepšej cukrárky.
Na cesto:
40 dkg hladkej múky
10 dkg práškového cukru
5 dkg masla (alebo margarínu)
2 vajcia
3 polievkové lyžice medu
2 polievkové lyžice kakaa
1 čajová lyžička sódy bikarbóny
1 čajová lyžička mletej škorice
Na krém:
2 balíčky vanilkového pudingu
6 dl mlieka
15 dkg práškového cukru
25 dkg masla (alebo margarínu)
1 balenie vanilkového cukru
1 čajová lyžička mletej škorice
Na polevu:
5 dkg práškového cukru
4 dkg kakaa
0,5 dl mlieka
Postup:
Na sporáku si začneme roztápať maslo. Pridáme k nemu med a práškový cukor a všetko dôkladne miešame. Hrniec odstavíme zo sporáka a keď masa trocha vychladne, pridáme vajcia, škoricu a kakao. Všetky suroviny by sa mali dôkladne spojiť. Následne si vymiešame hladkú múku s lyžičkou sódy bikarbóny. Do tejto zmesi lyžicou postupne pridávame medovú hmotu a začíname miesiť cesto. Mali by sme vypracovať tvárnu a nelepivú hmotu. Cesto zabalíme do potravinárskej fólie (môžeme ho rozdeliť na tri menšie bochníčky) a uložíme do chladničky. Necháme chladiť približne hodinu.
Kým sa cesto chladí, pripravíme si krém, ktorý budeme natierať na medové pláty. Mlieko pomaly zohrievame v hrnci a prisypeme vanilkový puding zmiešaný s práškovým a vanilkovým cukrom. Puding necháme chvíľu postáť, kým mierne nevychladne. Následne, ešte do teplého pudingu, pridáme zmäknuté maslo so škoricou. Vytvoríme tak lahodnú krémovú plnku.
Cesto, ktoré sme vybrali z chladničky rozdelíme na tri rovnaké časti. Každú časť vyvaľkáme na papieri na pečenie na plát, ktorý má približne 26 x 30 cm. Rúru zapneme na 180 stupňov a medové cesto v nej pečieme asi 5 minút na papieri na pečenie. Cesto je pred pečením potrebné popichať vidličkou. Po upečení počkáme, kým cesto nevychladne. Následne naň natierame krém a prikrývame ďalšou vrstvou cesta. Na posledný plát natrieme polevu.
Tú si pripravíme zmiešaním práškového cukru, kakaa a trochy mlieka. Tieto suroviny chvíľu miešame na sporáku a následne touto čokoládovou zmesou polejeme zákusok. Necháme chladiť a následne krájame.
Dobrú chuť!
zdroj: babskeveci.sk (Jana L), nosalty.hu