Každá správna gazdinka túži po tom, aby svojimi koláčmi blysla pred návštevou, alebo pred blízkymi. Lenže poleva z bielkov často celkom nevyjde. Aby sa vám to už nikdy nestalo, pripravujte ju podľa tohto návodu.
Vydarená bielková poleva má byť svieža, chutný a elegantná. Musí mať jemne lesklú glazúru a nemala by byť ako šľahačka, teda príliš mokrá a tečúca. Zdá sa vám to komplikované? Ale kdeže. Pripraviť naozaj dobrú bielkovú polevu je hračka. Treba len vedieť ten správny postup.
1 bielok
200-250g práškového cukru
1-2 ČL citrónovej šťavy
V hlbokej mise si začneme šľahať bielok. Keď sa z neho začne tvoriť pena, pridáme polovicu množstva cukru a premiešame. Vzápätí pridáme citrónovú šťavu. Tá prispeje ku krásnej bielej farbe.
Dosypeme zvyšný cukor a teraz bez prestávky šľaháme pri nízkej rýchlosti. Ak chceme bielkovú polevu farebnú, spolu s cukrom a citrónovou šťavou primiešame aj trochu nami zvoleného potravinárskeho farbiva.
Po vyšľahaní na nesieme na koláč a dáme zachladiť. Ak chceme, aby nám poleva držala, je potrebné dávať ju na ešte teplý koláč, najlepšie horúci, ktorý potom treba okamžite vložiť do chladnej špajze, alebo pivnice.
Takto pripravená poleva bude mať tú správnu konzistenciu. Nebude tiecť, nebude padať a bude sa krásne lesknúť. Prajeme veľa šťastia pri príprave!
zdroj: babskeveci.sk (Monika), sovkusom.ru