Vždy je dobré mať po ruke pár univerzálnych receptov, ktoré máme pripnuté na chladničke, alebo ich nosíme v hlave. Či už sa jedná o piškótové alebo kysnuté cesto, prípadne recept na rýchly karamel. Dnes si pripravíme univerzálny krém z mlieka, ktorý môžete použiť do všetkých koláčov od výmyslu sveta.
200 gramov masla
200 ml mlieka
práškový cukor podľa chuti
Pri tomto recepte je dobré vedieť, aké mlieko a aké maslo budeme kombinovať. Najlepšie a overené je použiť maslo s vysokým obsahom tuku (nad 75%) a mlieko s nižším obsahom tuku (max 2%). Do hrnca si vylejeme mlieko a pridáme maslo. Ohrievame na miernom ohni, kým sa nám maslo nerozpustí. Hmota by ale nemala úplne vrieť, preto buďte opatrní. Potom si na pomoc zoberieme mixér s metličkami a začneme vyšľahávať krém. Miešať by sme ho mali asi 5-10 minút. Keď hmota zhustne, dáme ju do chladničky minimálne na 6 hodín. Až potom pridávame cukor podľa chuti. Dobrú chuť.
zdroj titulnej fotky: pixabay, Lucia M.