Likérové špice patria presne k tomu druhu sladkostí, ktoré si najčastejšie dávame v cukrárňach a kaviarňach. Na ich prípravu v pohodlí vlastnej kuchyne si trúfne len málokto a tak sú pre mnohé gazdinky akousi nedosiahnutou métou. To sa však môže zmeniť. Pripraviť likérové špice ako z cukrárne síce nie je najjednoduchšie, no zďaleka to nie je také náročné, ako si mnohí predstavujú.
Na prípravu takéhoto zákusku si nezabudnite vyhradiť dostatok času a priestoru. Nesmie chýbať ani trpezlivosť a otvorenosť novej práci. Výsledok bude fantastický, ak sa vopred nevystresujete možnosťou, že to nevyjde. Okrem toho, všetko je raz po prvý krát a ak to zvládnu cukrárky v cukrárňach, ktoré sú také isté ženy, len v tom majú väčšiu prax, prečo by ste to nezvládli vy?
Buflerová hmota:
80g vajec
80g kryštálového cukru
70g hladkej múky
15g krémového prášku
20ml vlažnej vody
Krémový korpus:
65g kryštálového cukru
50g krémového prášku
3,5dl mlieka
1 vanilkový cukor
150g masla
150g margarínu
20g kakaa
Likérová plnka:
250ml vaječného likéru
1 ks šľahačky v prášku (bez cukru)
Príprava Bufflerovej hmoty:
Všetky sypké suroviny zmiešame a pridáme aj vajcia. Prisypeme do misky, kde už máme pripravenú vlažnú vodu. Začneme vymiešavať na nízkych otáčkach, postupne rýchlosť pridávame a celé miešame asi 3 minúty.
Pripravíme si plech, ktorý si vyložíme papierom na pečenie. Ďalej si pripravíme cukrárske vrecko, do ktorého vymiešanú zmes vložíme. Zmes z cukrárskeho vrecka v stredne veľkých kopčekoch dávame na plech. Buflerovú hmotu dáme piecť do rúry pri teplote 180 stupňov, až kým sa nezačne sfarbovať do zlatista.
Príprava krémového korpusu:
Z mlieka, kryštálového cukru, vanilkového cukru a krémového prášku si uvaríme hustý puding. Do vychladeného pudingu postupne pridávame maslo a margarín. Margarínu môžeme pridať o 10 g viac, krémová špička nám bude lepšie držať tvar. Celú zmes vyšľaháme na hladký krém a na záver pridáme kakao. Pomocou špeciálneho nástavca na cukrárske vrecko striekame na upečený korpus. Z krému si odložíme časť nabok, aby sme mohli špice naplnené likérom uzavrieť.
Príprava likérovej plnky:
Likér so šľahačkou vyšľaháme a naplníme zmesou špice. Vrch špicov uzavrieme zvyšným krémovým korpusom s ozdobným nástavcom na cukrárske vrecko.
Na záver si vo vodnom kúpeli rozpustíme čokoládovú polevu, oblejeme ňou celé špice a dáme do chladu poriadne zatuhnúť.
Aby ste mali presnú predstavu o tom, ako špice pripraviť, pozrite si podrobný video návod.
Prajeme dobrú chuť!
zdroj: babskeveci.sk (Monika), youtube.com