Počuli ste už niekedy o maľovaných koláčoch? Ak nie, teraz vám jeden z nich predstavíme. Názov mylne napovedá, že pôjde o náročné vizuálne pekárske umenie, no opak je pravdou. Tzv. maľovaný koláč je sladkosť, ktorá je hotová rýchlejšie a jednoduchšie, než obyčajná bábovka.
Základom je jednoduché kakaové piškótové cesto, cukrárske vrecko a puding vymiešaný s tvarohom. Krém sa do tekutého cesta vytláča pomocou cukrárskeho vrecka, čo dáva možnosť „namaľovať“ do cesta akékoľvek vzory, či obrazce. Po upečení je výsledok veľmi milý a vizuálne príťažlivý.
Cesto:
2 šálky polohrubej múky
1 šálka práškového cukru
1dl slnečnicového oleja
1 šálka vlažnej vody
3 PL kakaa
1 balíček prášku do pečiva
3 vajcia
Krém:
500g jemného tvarohu
1 balíček vanilkového cukru
1 balíček vanilkového pudingu
4 šálky mlieka
1 žĺtok
Na prípravu cesta len zmiešajte všetky zložky a dobre vyšľahajte. Vylejte na vymastený a múkou vysypaný plech.
Pripravte si krém. Uvarte puding s mliekom a nechajte ho dobre vyhladnúť. Nezabudnite ho počas chladnutia miešať, aby sa v ňom nevytvorili hrudky.
Zvyšné suroviny na krém zmiešajte dokopy a pridajte k vanilkovému pudingu. Dobre premiešajte. Krém si dajte do cukrárskeho vrecka a vytlačte ho do cesta tak, aby vám na plechu vznikli mriežky. Pripraviť si však môžete aj vlastný vzor, napríklad môžete krém vytlačiť do cesta do tvaru kruhov. Fantázii sa medze nekladú.
Ak ste všetok krém vytlačili do cesta, dajte koláč piecť do rúry predhriatej na 180 stupňov, približne na 40-45 minút. Cesto kontrolujte špáradlom.
Akonáhle sa na špáradlo nebude cesto lepiť, koláč vyberte. Ak by ste ho v rúre nechali dlhšie, mohlo by sa stať, že by potom cesto príliš vyschlo a nebolo by dostatočne mäkké. Koláč podávajte so šľahačkou, alebo s čerstvým ovocím. Prajeme dobrú chuť!
(Monika), nosalty.hu