Táto verzia krémešu je u nás veľmi známa. Kedysi, ešte počas vojny, šlo do receptu len jedno vajíčko a čokoláda na vrchu chýbala. Dnes si pripravíme škótsky krémeš so všetkým, ako má byť. Poteší každú návštevu a aj toho najväčšieho maškrtníka.
Budeme potrebovať:
Na cesto:
- 50 dkg hladkej múky
- 5 dkg masla
- 5 dkg cukru
- 2 dl mlieka
- 15 g prášku do pečiva
- štipku soli
Na krém:
- 1,25 l mlieka
- 5 ks vajec
- 4 kopcovité lyžice hladkej múky
- 6 kopcovitých lyžíc cukru
- 3 balenia vanilkového cukru
- Na polevu:
- 10 dkg čokolády na varenie
- 5 dkg masla
Postup:
- Z hladkej múky, prášku do pečiva, masla, mlieka, cukru a štipky soli vypracujeme cesto, ktoré rozdelíme na 4 časti. Každú časť rozvaľkáme na veľkosť veľkého plechu a každý kus pečiem 5 minút na 170°C.
- Takto upečené pláty opatrne preložíme na pracovnú dosku aby vychladli. K žĺtkom postupne pridávame cukry, mlieko a múku a krém postupne vymiešavame nad ohňom.
- Necháme zhustnúť 1-2 minúty a odložíme z ohňa. Následne na pevnú penu vyšľaháme bielka, ktoré jemne primiešame do krému. Ešte teplý krém postupne navrstvíme na pláty. Čokoládu roztopíme nad parou spolu s maslom a rovnomerne ju rozotrieme na vrchnom pláte. Necháme odstáť v chlade, najlepšie cez celú noc. Dobrú chuť.
nosalty.hu