Škótsky krémeš

Loading...
(3 / 5)

Táto verzia krémešu je u nás veľmi známa. Kedysi, ešte počas vojny, šlo do receptu len jedno vajíčko a čokoláda na vrchu chýbala. Dnes si pripravíme škótsky krémeš so všetkým, ako má byť. Poteší každú návštevu a aj toho najväčšieho maškrtníka. 

Budeme potrebovať:

Na cesto:

  • 50 dkg hladkej múky
  • 5 dkg masla
  • 5 dkg cukru
  • 2 dl mlieka
  • 15 g prášku do pečiva
  • štipku soli

Na krém:

  • 1,25 l mlieka
  • 5 ks vajec
  • 4 kopcovité lyžice hladkej múky
  • 6 kopcovitých lyžíc cukru
  • 3 balenia vanilkového cukru
  • Na polevu:
  • 10 dkg čokolády na varenie
  • 5 dkg masla

Postup:

  • Z hladkej múky, prášku do pečiva, masla, mlieka, cukru a štipky soli vypracujeme cesto, ktoré rozdelíme na 4 časti. Každú časť rozvaľkáme na veľkosť veľkého plechu a každý kus pečiem 5 minút na 170°C.
  • Takto upečené pláty opatrne preložíme na pracovnú dosku aby vychladli. K žĺtkom postupne pridávame cukry, mlieko a múku a krém postupne vymiešavame nad ohňom.
  • Necháme zhustnúť 1-2 minúty a odložíme z ohňa. Následne na pevnú penu vyšľaháme bielka, ktoré jemne primiešame do krému. Ešte teplý krém postupne navrstvíme na pláty. Čokoládu roztopíme nad parou spolu s maslom a rovnomerne ju rozotrieme na vrchnom pláte. Necháme odstáť v chlade, najlepšie cez celú noc. Dobrú chuť.

nosalty.hu

Chutil ti tento recept?

komentárov

x