Zákusok, ktorý aspoň raz v živote ochutnal každý na svete, má mnoho podôb a nikto poriadne nevie, ktorá je tá pôvodná. S obľubou ho pečú všetky gazdinky bez rozdielu v zručnosti a vždy sa vydarí. Viete o akom zákusku je reč?
Receptúra krémeša sa traduje niekoľko storočí. Akokoľvek máme radi iné a modernejšie zákusky, vanilkovo-šľahačkový skvost z pultov cukrární nevytlačia. Krémeš je jedinečný spojením lahodnej vanilky s jemnou smotanou. Recept na vynikajúci domáci krémeš, ktorý bude chutiť ako z najlepšej cukrárne, je tu pre vás. Vyskúšate ho spolu s nami?
Budeme potrebovať:
- 1 lístkové cesto
- 100 g horkej čokolády
- 1 PL oleja
Na krém:
- 6 bielkov
- 100 g kryštálového cukru
- 4 vanilkové pudingy (uprednostňujeme Zlatý klas, pretože perfektne drží tvar)
- 100 g práškového cukru
- 2 balíčky vanilínového cukru
- 1,5 l vody
Na šľahačku:
- 500 ml smotany
- štipka soli
- 1 PL práškového cukru
Na polevu:
- 200 g čokolády
- 1 PL oleja
Postup prípravy:
- Ako prvé si upečieme lístkové cesto.
- Upečené musíme mať, samozrejme, 2 kusy lístkových plátov. Pláty necháme celkom vychladnúť. 100g horkej čokolády si rozpustíme vo vodnom kúpeli a potrieme ňou jeden plát lístkového cesta, to bude spodný diel zákusku.
- V miske zmiešame bielky s kryštálovým cukrom a pridáme štipku soli a dobre ich vyšľaháme.
- V primeranom množstve vody si dôkladne rozmiešame pudingový prášok, práškový cukor a vanilkový cukor, a keď je zmes bez hrudiek vlejeme aj zvyšnú vodu. Začneme krém variť. Miešame, až pokým nám nevznikne veľmi hustý krém.
- Do hotového pudingového krému pridáme vyšľahané bielky a necháme variť ešte asi 3 minúty. Pozor, už keď začne puding hustnúť, znížte teplotu na najslabší plameň, aby sa vám puding nezačal lepiť na dno hrnca. Keď je krém hotový, necháme ho vychladnúť.
- Medzitým si vyšľaháme smotanu s práškovým cukrom.
- Na lístkové cesto potreté čokoládou natrieme vanilkový krém a dôkladne upravíme, aby bolo rovný. Keď pekne navrstvíme krém, bude mať aj zákusok po rozkrojení krásny rez. Na vanilkový krém pridáme a dôkladne rozotrieme smotanu. Celý koláč prikryjeme čistým lístkovým cestom.
- Vo vodnom kúpeli si roztopíme 200 g čokolády s lyžicou oleja a ešte horúcu nalejeme na vrchné cesto. Celý zákusok necháme v chladničke dobre stuhnúť a môžeme podávať. Prajeme dobrú chuť!
(Monika)