Každá rodina má v zásobe aspoň jeden recept, ktorý sa traduje z generácie na generáciu. V tomto prípade vám predstavíme klenot z rodinnej pokladnice od našich južných susedov. Základnou ingredienciou bude mak, alebo vlašské orechy. Vyberte si sami.
Milujete rožteky? Bratislavské, makové, orechové, kakaové. Variantov je celá kopa, ale ten správny recept iba jeden. Rožteky podľa tradičnej receptúry si zamiluje celá vaša rodina a verte, alebo nie, budete ich piecť aj za cenu, že je s nimi viac práce.
135g masla
30g čerstvého droždia
120ml mlieka
1ČL kryštálového cukru
1ČL polohrubej múky
200g hladkej múky
250g polohrubej múky
50g práškového cukru
soľ
2 žĺtky
Maslo si necháme rozpustiť a vychladnúť. Do vlažného mlieka nasypeme lyžičku kryštálového cukru a múky, pridáme droždie a necháme odstáť, aby vzišiel kvások.
Do väčšej misy si nasypeme oba druhy múk, cukor, štipku soli a nakoniec vaječné žĺtky. Potom prilejeme rozpustené a vychladnuté maslo a celkom na záver kvások. Dobre vymiešame, aby nám vzniklo nelepivé tuhšie cesto. Misu zakryjeme a cesto necháme na teplom mieste dobre podkysnúť aspoň na 1 hodinu.
Keď nám cesto zväčšilo objem začneme z neho postupne odoberať kúsky, z ktorých vytvarujeme guľôčky. Každá guľôčka by mala mať cca 25 gramov. Skúste si prvú odvážiť a podľa jej veľkosti gúľajte ďalšie. Ukladáme ich na utierku vedľa seba, aby sa nezlepili. Keď sú guľôčky pripravené, zakryjeme utierku ďalšou utierkou a necháme podkysnúť ešte cca 20-25 minút.
Zatiaľ si pripravíme plnku. Na výber máme dve plnky – tradičnú makovú, alebo orechovú.
50ml mlieka
80g kryštálového cukru
200g mletého maku
Mlieko si necháme uvariť s cukrom, prisypeme mak a dobre premiešame. Necháme raz poriadne prevariť, potom odstavíme z ohňa a prikryjeme.
50ml mlieka
80g kryštálového cukru
200g mletých orechov
Postup je taký istý ako pri príprave makovej plnky. V mlieku rozpustíme cukor, prisypeme orechy, necháme prevariť a odstavíme.
Ingrediencie na plnky sme v pomere k cestu rozdelili 1:1. To znamená, že z prvej polovici cesta si pripravíme makové rožteky a z druhej polovice cesta orechové. Vezmeme si teda prvú polovicu guľôčok a rozvaľkáme ich na tenké ovály o veľkosti približne 12x6cm. Makovú plnku rozdelíme rovnomerne do všetkých oválov a vytvarujeme ju do tvaru valca. Vezmeme cesto a zľahka ním obalíme plnku. Na konci jemne spojíme, pozor však na prekrývanie cesta. Cesto by sme mali len zľahka rukami spojiť a nie lepiť cez seba. Teraz otočíme cesto spojom dolu a rukami vytvarujeme do tvaru rožteka. Spojíme špičky cesta a ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Tento istý postup opakujeme aj s druhou polovicou cesta, ktoré plníme orechovou plnkou.
V miske si rozmiešame ešte dva žĺtky s polievkovou lyžicou vlažnej vody. Potrieme rožteky a necháme ich zaschnúť. Zatiaľ si predhrejeme rúru na 200 stupňov a pečieme cca 15-20 minút.
Rožteky sú najlepšie na druhý deň, keď sú už trochu odstáte. Podávame posypané práškovým cukrom. Prajeme dobrú chuť!
zdroj: babskeveci.sk (Monika), bidista.com