História zmrzliny sa začala písať pred viac ako 5 tisíc rokmi. Ide o skutočne starobylú pochúťku, no jej objavitelia a konzumenti už vtedy vedeli, aký veľký je jej potenciál. Srdcia ľudí si získala po prvý krát vo forme zmrazených ovocných štiav a nealkoholických nápojov, neskôr do nej ľudia začali pridávať mlieko, až pokým sa neobjavila jej súčasná podoba so smotanovou nadýchanou konzistenciou. A vedeli ste, že najpopulárnejšou sa stala zmrzlina v dobe Napolena?
Pripraviť si domácu zmrzlinu je tá najjednoduchšia vec na svete. Nepotrebujete byť ani zruční, ani ktovieakí kuchári, aby ste vyčarovali fantastickú zmrzku, za ktorú sa vám poďakuje každý, kto ju u vás ochutná. S prichádzajúcimi slnečnými lúčmi pomaly ale isto otvárajú zmrzlinové boxy aj cukrárne, preto sa nenechajte zlákať a nekupujte umelé a nebodaj práškové zmrzliny. Pripravte si doma vlastnú zmrzlinu. Presne takú, po akej túžite a nebojte sa experimentovať s chuťami a ingredienciami. My vám ponúkneme základ. To zvyšné si už môžete dokombinovať ako sa vám páči.
500ml šľahačkovej smotany
100g práškového cukru
1 balíček vanilkového cukru
K tomuto základu si môžete pripraviť zmrzlinu napríklad citrónovú – vyžmýkajte do smotany citrón a limetku podľa chuti. Ak chcete čokoládovú, jednoducho rozpustite čokoládu, alebo pre stracciatelovú si do smotany čokoládu nastrúhajte. Prisypať môžete napríklad aj škoricu, alebo mletú kávu. Ak máte chuť na ovocnú, rozmixujte spolu so smotanou ovocie aké máte radi. My osobne máme najradšej malinovú, no vynikajúca je aj banánová, či broskyňová (môže byť aj z kompótu). Ozdobiť a ochutiť ju môžete lentilkami, cukríkmi, orieškami, želé, alebo aj zamiešaním džemu, či celého čerstvého ovocia.
Vyšľahajte si smotanu na čo najtuhší krém a nechajte ju pár minút oddychovať v chladničke, aby opäť vychladla. Potom primiešajte cukor a práškový cukor, prípadne vami zvolenú ingredienciu na ochutenie. Šľahajte všetko spolu aspoň 5 minút, aby bola zmrzlina nadýchaná a pritom mala dobrú smotanovú konzistenciu.
Dajte zmes do uzatvárateľnej dózy a uložte do mrazničky. Na druhý deň môžete maškrtiť. Z vlastnej skúsenosti odporúčame zmrzlinu počas prvých dvoch troch hodín niekoľko krát v mrazničke premiešať. Zabránite tak vzniku ľadových kryštálikov a zmrzka bude mať tú správnu konzistenciu. Prajeme ničím nerušené sladko-studené chvíle potešenia!
zdroj: babskeveci.sk (Monika), sovkusom.ru