Basmati

Basmati je zdravá ryža s výnimočnou arómou a chuťou pochádzajúca z Indie a Pakistanu. V menšom množstve sa pestuje aj v iných krajinách, názov basmati je však vyhradený len pre pôvodné územia pestovania. Čím je basmati ryža výnimočná? Dlhozrnná ryža basmati má nízky obsah tuku, plno vlákniny, žiaden cholesterol a je úplne bez lepku. Energia z nej sa uvoľňuje postupne, čím nás

Prečítať celé

Carpaccio

Carpaccio prvý krát pripravil Guiseppe Cipriani, zakladateľ známeho Harryho baru v Benátkach, v roku 1950. Carpaccio je surové predjedlo, ktoré pozostáva z natenko nakrájaných rezov hovädzej sviečkovice. Pomenované je po maliarovi Vittore Carpaccim, ktorého bielo-červené maľby Cirprianimu pripomínali nakrájané mäsové plátky. Carpaccio môže byť aj vegánske Pôvodné hovädzie carpaccio sa podávalo s hoblinami parmezánu, píniovými orieškami a domácou majonézou. Dnes

Prečítať celé

Brusketa

Brusketa je vo svete známa aj ako bruschetta, čo je jej originálny taliansky názov. Hovorí sa, že bruskety sú rovnako staré ako Rím. Pestovatelia olív v starovekom Ríme totižto zvykli ochutnávať svoj olivový olej na kúsku chleba, na bruskete. Brusketa, obľúbená talianska antipasta Brusketa je kúsok opečeného chleba potretého cesnakom, olivovým olejom a soľou. Existuje však

Prečítať celé

Parenie

Parenie je považované za zdravú formu varenia, ktorá sa využíva na prípravu početných pokrmov. Najstaršie historické nálezy o parení pochádzajú z Číny, z Údolia Žltej rieky a majú vyše sedem tisíc rokov. Varenie vo vodnej pare Pri parení sa jedlo uvarí vodnou parou, s ktorou je v bezprostrednom kontakte. Na prípravu jedál vo vodnej pare sa nepoužíva tuk, preto

Prečítať celé

Haggis

Haggis je národné škótske jedlo pripravené z ovčích vnútorností. Niektorí ho milujú, mnohí sa ho však stránia. Jedná sa ale skôr o predsudky, keďže nepríjemný zápach má haggis len počas varenia. Hotové jedlo je údajne delikatesa s originálnou chuťou. Haggis, z čoho všetkého sa pripravuje? Haggis sa tradične varí v zvieracom žalúdku, hoci dnes sa používajú aj syntetické náhrady.

Prečítať celé

Foie gras

Foie gras je produktom Francúzska a patrí k jeho kultúrnemu a gastronomickému dedičstvu. Foie gras, v preklade tučná pečeň, patrí medzi labužnícke delikatesy, hoci je kritizovaná za spôsob, akým sa získava. V mnohých krajinách sveta sú výroba či predaj foie gras zakázané. Tučná pečeň foie gras Foie gras je pečeň z nasilu kŕmených husí a kačíc. V dôsledku enormného príjmu potravy pečeň zvieraťa

Prečítať celé

Julienne

Francúzsky gastronomický výraz julienne má hneď niekoľko významov. Je to technika krájania zeleniny, ovocia či mäsa na tenké prúžky, samotné nakrájané ingrediencie a consomé ozdobené zeleninou julienne. Pripravte si nôž a dosku na krájanie Technika krájania julienne je známa aj ako francúzsky rez a výsledkom je zelenina nakrájaná na dlhé tenké prúžky. Zelenina julienne sa rýchlejšie a rovnomernejšie

Prečítať celé

Krutonky

Názov krutonky pochádza z francúzskeho slova croûton, ktoré znamená kôrka. Krutonky sú kúsky nanovo osmaženého alebo opečeného pečiva, častokrát zmiešané s korením a olejom. Pôvodné francúzske krutonky boli krajce bagety, ktoré sa potreli olivovým olejom alebo maslom a dali zapiecť. Krutonky, chrumkavá dobrota Na prípravu krutoniek sa väčšinou používa odležané a stvrdnuté pečivo. Chlieb, rožky alebo bagety nakrájajte na kocky

Prečítať celé

Aspik

Aspik je druh želatíny na báze kolagénu známy aj ako kostný glej. Aspik sa vyrába z hovädzích, kuracích, bravčových a rybích koží a kostí, ktoré sa tepelne upravujú a filtrujú. Je to priehľadná rôsolovitá hmota, ktorá nemá špecifickú chuť ani vôňu.  Ako aspik využiť Aspik sa využíva v potravinárskom priemysle na výrobu želé či gumových cukríkov

Prečítať celé

Arborio

Arborio je špecifický druh guľatej krátkozrnnej ryže, ktorý sa pestuje v Taliansku v oblasti Piemont. Svoj názov dostala podľa lokálneho mesta Arborio, ktoré sa nachádza v údolí rieky Pád. Ryža arborio je odrodou japonskej ryže siatej, ktorá rastie v barinách. Ryža arborio je vhodná na rizoto Druh ryže arborio sa vyznačuje vysokým obsahom polysacharidu amylopektínu, ktorý tvorí 80% škrobu.

Prečítať celé
x