Barbecue

Barbecue, skrátene aj BBQ, má svoj pôvod v Karibiku. Domorodé kmene slovom barbacoa označovali pečenie jedla na vyvýšenom drevenom rošte. Toto slovo zaznamenali španielsky objavitelia už v 16-tom storočí. Barbecue je štýl varenia aj spoločenská udalosť Slovo barbecue označuje kovový rošt, na ktorom sa pripravuje jedlo nad rozžeravenými uhlíkmi alebo otvoreným ohňom. Barbecue je taktiež

Prečítať celé

Aperitív

Aperitív je alkoholický nápoj, ktorý sa vychutnáva pred podávaním jedla. Jeho názov pochádza z latinského slova aperire, ktoré znamená niečo otvárať. Aperitív je čas zísť sa pospolu, vychutnať si príjemnú konverzáciu a nápoj, ktorý stimuluje apetít. Aperitív má nízky obsah alkoholu Aperitív má nízky obsah alkoholu a mieša sa so sódou. Rozlišujeme dva typy aperitívov: horký likér a aromatické

Prečítať celé

Al Forno

Pojem al forno pochádza z taliančiny a v preklade znamená z pece, zapečený v peci. Spôsob prípravy jedál v tehlovej peci, ktorá sa rozpáli drevom, má svoj pôvod v severnom Taliansku. Pojem al forno je dnes medzinárodne rozšírený a príprava jedál v tehlovej peci sa teší veľkej obľube. Al forno ste už určite okúsili Okrem tradičnej talianskej pizze sa al forno pripravujú aj zapekané cestoviny

Prečítať celé

À la Carte

Francúzsky výraz à la carte pochádza zo začiatku 19-teho storočia. À la Carte sa prekladá výrazom podľa menua znamená, že si objednávate len to, čo je uvedené na menu. À la Carte nie je kompletný chod Výber jedla z à la carte vás vyjde drahšie, ako objednanie si jedla z klasického menu. Menu à la carte sa

Prečítať celé

Demi Glace

Neodmysliteľnou súčasťou francúzskej kuchyne je omáčka demi glace, ktorá sa používa aj ako základ pre ďalšie omáčky. Pojem demi glace v preklade znamená polovičná glazúra a je odvodený od spôsobu výroby omáčky a jej hustej konzistencie. Pravá demi glace je časovo náročná Omáčka demi glace je kombináciou hnedej omáčky, známej ako Espagnole, s mäsovým vývarom v pomere 1:1. Táto zmes

Prečítať celé

Al Dente

Al dente je taliansky výraz a doslova znamená na zub. Al dente je spôsob varenia cestoviny a ryže tak, aby ostali pevné pri zahryznutí. Al dente sa považuje za najlepší spôsob prípravy týchto potravín, čo sa týka rovnako chuti aj štruktúry pri jedení. Cestoviny varte o niečo kratšie Pri varení al dente cestovinu sceďte ihneď po odstavení

Prečítať celé

Medium Rare

Výraz medium rare sa spája s prípravou steakov z hovädzieho alebo teľacieho mäsa. Po slovensky mierne prepečený steak, nájdete na stupnici prepečenia mäsa medzi rare (mierne opečený) a medium (stredne prepečený). Medium rare steak je z vonkajšej strany chrumkavý a vo vnútri je mäso mäkké, šťavnaté a zo 50% červené. Medium rare patrí k najobľúbenejšiemu spôsobu prípravy steakov.

Prečítať celé

Raw food

Slovo raw znamená v angličtine surové. Týmto pojmom označujeme stravovanie sa a úpravu jedál s minimálnou formou zahriatia a spracovania. Limit hornej hranice zahriatia, pri ktorej je jedlo ešte stále možné označiť ako raw sa rôznia, s rozsahom od 33° Celzia až do 48° Celzia. Závisí to od špecifických požiadaviek tej-ktorej diéty a individuálnych preferencií stravovania sa. Jedlo v najprirodzenejšej podobe Okrem

Prečítať celé

Lepok

Lepok, nazývaný aj glutén, je zmes proteínov nachádzajúcich sa v obilninách. Lepok sa využíva v potravinárskom a v kozmetickom priemysle a u niektorých ľudí vyvoláva alergické reakcie. Mnohostranné využitie lepku Pšenica, jačmeň, špalda aj raž obsahujú lepok, kým ovos ním môže byť kontaminovaný, keď sa pestuje v ich bezprostrednej blízkosti. Lepok sa nachádza v zrne spoločne so škrobom a dá sa

Prečítať celé

Bezlaktózová strava

Laktóza je hlavný sacharid v mlieku a enzým, ktorý tento mliečny cukor štiepy, sa nazýva laktáza. Nedostatok produkcie laktázy v tele sa označuje pojmom intolerancia na laktózu. Ľudia trpiaci týmto ochorením sa preto musia vyhnúť jej konzumácií. Intolerancia na laktózu je odlišná od alergie na mlieko, ktorú spôsobuje alergia na mliečny proteín, nie cukor. Čomu sa vyhnúť pri

Prečítať celé
x