Brusketa
Brusketa je vo svete známa aj ako bruschetta, čo je jej originálny taliansky názov. Hovorí sa, že bruskety sú rovnako staré ako Rím. Pestovatelia olív v starovekom Ríme totižto zvykli ochutnávať svoj olivový olej na kúsku chleba, na bruskete.
Brusketa, obľúbená talianska antipasta
Brusketa je kúsok opečeného chleba potretého cesnakom, olivovým olejom a soľou. Existuje však nespočetné množstvo bruskiet s rôznymi oblohami, ktoré sa podávajú ako predjedlo. Najčastejšou oblohou bruskety sú paradajky s bazalkou, cesnakom, cibuľou, mozzarellou a balzamikovým octom. Akákoľvek iná zelenina, syr, fazuľa alebo sušené mäso sú taktiež veľmi rozšírené oblohy bruskety. V niektorých častiach Talianska sa brusketa podáva s bravčovou nátierkou.