Carpaccio

Carpaccio prvý krát pripravil Guiseppe Cipriani, zakladateľ známeho Harryho baru v Benátkach, v roku 1950. Carpaccio je surové predjedlo, ktoré pozostáva z natenko nakrájaných rezov hovädzej sviečkovice. Pomenované je po maliarovi Vittore Carpaccim, ktorého bielo-červené maľby Cirprianimu pripomínali nakrájané mäsové plátky.

Carpaccio môže byť aj vegánske

Pôvodné hovädzie carpaccio sa podávalo s hoblinami parmezánu, píniovými orieškami a domácou majonézou. Dnes sa carpacciom nazývajú aj surové plátky z teľaciny, diviny, či dokonca z rýb ako napríklad tuniak alebo losos. Vegánske carpaccio sa najčastejšie pripravuje z repy. Carpaccio sa zvykne podávať s citrónom, octom, olivovým olejom, soľou, čiernym korením, kaparami, cibuľkou a šalátom.

x