Bešamel

Bešamelová alebo biela omáčka, ako sa zvykne nazývať, tvorí základ mnohých známych pokrmov. Použiť ju však môžete aj osamote. Talianski kuchári bešamel údajne pripravovali už od 14-teho storočia. Prvá písomná zmienka o bešamely pochádza z roku 1651 a nájdeme ju v známej francúzskej kuchárke Le Cuisinier Francois. Mnohostranné využitie bešamelu Ako uvariť bešamel? Roztopte na panvici maslo, primiešajte doň

Prečítať celé

Pesto

Pesto je zelená omáčka s výraznou chuťou, ktorá má  pôvod v talianskom Janove. Jeho názov je odvodený z miestneho slova pestare, ktoré znamená drviť. Pesto sa totižto pripravovalo drvením ingrediencií v mažiari. Aké zloženie má talianske pesto? Originálne pesto alla genovese, čiže janovské pesto, obsahuje rozdrvený cesnak, píniové oriešky, hrubozrnnú soľ, bazalku, olivový olej a syr. Syr by mal

Prečítať celé

Čatní

Čatní pochádza z Indie a označuje dochucovaciu omáčku s výraznou chuťou. V niektorých regiónoch označuje aj pokrmy pripravené z čerstvých surovín. Čatní dodá jedlu zaujímavejšiu chuť a je to taktiež spôsob ako zužitkovať zrejúcu zeleninu a ovocie. Čatní môže mať podobu korenistého džemu, paradajkového pretlaku, mätovej omáčky alebo pikantného kokosového jogurtu. Z čoho všetkého môže byť čatní vyrobené? Čatní v podobe slaného džemu sa

Prečítať celé

Eintopf

Eintopf znamená v doslovnom preklade z nemčiny jeden hrniec. V kulinárstve sa týmto pojmom označujú jedlá, ktorých ingrediencie sa varia, pečú alebo dusia spoločne v jednom hrnci. U nás je najpopulárnejším eintopfom klasický guláš. Eintopf môže obsahovať mäso a zeleninu, alebo môže byť čisto vegetariánsky. Obľúbené ingredencie jedál z jedného hrnca Základom eintopfu je mäso alebo údeniny a zelenina, prípadne len

Prečítať celé

Burrito

Španielske slovo burrito znamená v preklade somárik. Burrito pochádza z Mexika a je to zrolovaná naplnená placka, známa ako tortilla. Názov burrito dostala pravdepodobne vďaka svojej bohatej náplni, prirovnávanej k početnému nákladu, ktorý preváža somár. Burrito a jeho náplne Placka na burrito, tortilla, sa naparuje alebo zľahka opeká, aby zrolovaná lepšie držala pokope. Burrito sa väčšinou je rukami, okrem takzvaného

Prečítať celé

Guacamole

Guacamole nájdete v Amerike aj pod skráteným názvom guac. Pochádza z Mexika a je to dip, nátierka alebo šalát na báze avokáda. Okrem Mexičanov si zdravé guacamole obľúbil aj zvyšok sveta a to rovnako ako dip, dochucovadlo či prísadu do šalátov. Avokádový dip na mnoho spôsobov Tradičné guacamole sa pripravuje ručne v mažiari z mäkkých zrelých avokád a morskej soli. Tento základ sa

Prečítať celé

Hašé

Nenechajte sa voviesť do omylu, hašé možno vyzerá ako fašírka, neradí sa však medzi burgre, ale medzi steaky. Haché steak, alebo po našom hašé, má svoj pôvod vo francúzsku a je to fašírka vyrobená zo 100%-tného hovädzieho mäsa. Ako sa hašé pripravuje u nás? Na Slovensku existuje niekoľko spôsobov prípravy mäsa ako hašé. Mleté mäso, alebo zbytky

Prečítať celé

Fondue

Fondue je roztopená syrová omáčka, ktorá sa podáva horúca a naberá sa na kúsky pečiva na dlhých vidličkách. Od tridsiatych rokov minulého storočia je fondue švajčiarske národné jedlo, ktoré je dnes už celosvetovo známe. Jeho názov je odvodený od francúzskeho slovesa fondre, čo znamená roztopiť sa. Fondue však nie je len syr Fondue sa podáva v prenosnom

Prečítať celé

Chorizo

Chorizo pochádza zo Španielska a Portugalska, rozšírené je aj v Latinskej Amerike. Jedná sa o klobásu vyrobenú z bravčového mäsa. Ingrediencie a spôsob výroby sa líšia v závislosti od krajiny pôvodu. Rôzne druhy choriza Európske chorizo je fermentované, sušené a údené, preto sa môže konzumovať priamo. Klobásy chorizo predávajúce sa inde vo svete nemusia byť fermentované ani údené a pred konzumáciou si

Prečítať celé

Cheesecake

Cheesecake je osviežujúci koláč, ktorý má pôvod v starovekom Grécku. Tu ho podávali atlétom na prvých olympijských hrách v roku 776 pred Kristom. Aká krajina, taký cheesecake Horná vrstva cheesecaku pozostáva z vajíčok, cukru a krémového tvarohu či krémového syru. Spodnú vrstvu môžu tvoriť rozdrobené sušienky alebo pečený korpus. Cheesecake môže byť pečený aj nepečený, kedy sa necháva

Prečítať celé
x