Ak máte radi tradičné slovenské jedlá, potom u vás v kuchárke určite nesmú chýbať plnené zemiakové knedle. Niekto ich plní mletým mäsom, no my sme sa rozhodli plniť ich údeným. Dôvod bol jednoduchý- po sviatkoch nám nejaké ostalo a preto sme nelenili ani chvíľu.
750 gramov zemiakov
100 gramov krupice
soľ podľa chuti
1 vajce
200 gramov hrubej múky
Na plnku:
250 gramov vareného údeného mäsa
30 gramov masti
30 gramov cibule
50 gramov strúhanky
Zemiaky si uvaríme v šupke, ošúpeme ich a ešte horúce popretláčame a hneď premiešame s krupicou. Keď nám v miske trochu vychladnú, pridáme jedno vajce, soľ, múku a zamiesime cesto. Na doske posypanej múkou cesto rozvaľkáme, pokrájame na štvorce, naplníme mäsovou plnkou, zabalíme, vyformujeme guličky a vyvaríme si ich v osolenej vode. Keď sú uvarené, pomastíme ich masťou, prípadne podávame aj s kapustou.
Plnku si pripravíme nasledovne: Údené mäso si zomelieme. Na masti speníme cibuľku a pridáme k nej mäso a strúhanku. Všetko dobre premiešame, necháme vychladnúť a plníme zemiakové cesto. Dobrú chuť.
Lucia M.