Zemiaková kaša, fučka, baba alebo aj kuľaša či lepiduša. Pyré zo zemiakov má naozaj mnoho názvov a líšia sa región od regiónu. Keď si máme vybaviť nejakú prílohu z detstva, ktorú sme mali naozaj pravidelne, je to práve zemiaková kaša. Pripravovali ju už naše babičky a v každej domácnosti sa robila trochu inak. Môžem povedať, že sa mi nikdy nepodarila tak, ako keď som ju ochutnala u starej mamy, aj keď sa veľmi blíži. Asi tomu chýba len to čaro jej domácej kuchyne. Poďme si ju však pripraviť expresne rýchlo a chutne.
Na zemiakovú kašu budeme potrebovať:
- cca 500 gramov uvarených zemiakov
- 80 ml mlieka (alebo pol na pol so smotanou na šľahanie)
- cca 25 gramov masla
- soľ
- opražená cibuľka (nemusí byť)
Postup:
- Zemiaky si najskôr ošúpeme a uvaríme do mäkka v osolenej vode. Následne ich scedíme a v hrnci popučíme. V hrnci si dáme zohriať mlieko a pridáme doň aj maslo, ktoré necháme roztopiť. Mlieko však nesmie vrieť, má byť len teplé.
- K zemiakom následne pridáme mlieko a vymiešame. Niekto používa na šľahanie aj mixér, no dá sa to aj ručne, aj keď je to trošku pracnejšie. Na záver dosolíme a môžeme na vrch dochutiť opraženou cibuľkou, ktorá nám na masle alebo masti skaramelizovala. Dobrú chuť.
Lucia M.