Zemiaky sú nesmierne vďačnou surovinou a svoje o tom vie hádam každá gazdinka. Vieme ich pripraviť na množstvo spôsobov, konzumujeme ich aj ako hlavné jedlo, či v podobe prílohy, ktorá sa hodí skoro ku všetkému. Pokrmy so zemiakov pripravíme na slano ale i na sladko a touto surovinou ulahodíme hádam všetkým. Dnešný recept vám ukáže, ako rýchlo a lacno pripraviť skvelý obed zo zemiakov a cukety. Stačiť vám pritom bude len jeden pekáč a pár minút prípravy.
Ak máte rady rýchle recepty, ktorých príprava nezaberie veľa času, ste na správnej adrese. Skvelé a chrumkavé zapekané zemiaky s cuketou a slaninou si obľúbite ihneď. Stačiť vám bude len zopár surovín a prípravu zvládne hádam každý. Všetko v jednom pekáči už len šupnete do rúry a obed sa pripravuje akoby sám. Nasledujúci recept vám ukáže ako na to.
500 g nových zemiakov
200 g slaniny
1 až 2 cukety
3 až 4 strúčiky cesnaku
2 polievkové lyžice slnečnicového oleja
čerstvá petržlenová vňať (podľa chuti)
soľ (podľa chuti)
čierne korenie (podľa chuti)
Najprv si cuketu dôkladne umyte a bez toho, aby ste ju ošúpali ju nakrájajte na približne rovnaké kolieska o hrúbke asi pol centimetra. Cuketu vložte do misy a mierne osoľte a následne zamiešajte. Nechajte postáť asi 20 minút, aby soľ vytiahla z cukety prebytočnú vodu, ktorá by výsledný pokrm zbytočne rozmočila.
Zatiaľ si umyte nové zemiaky a tiež ich nešúpte, rovnako ako cuketu. Nakrájajte ich na kolieska, ktoré sú hrubé asi 3 mm. Vložte ich do väčšej misky.
Potom si nakrájajte slaninu na tenšie plátky. Následne si pripravte pekáč alebo zapekaciu misu a vymastite ju slnečnicovým olejom.
Teraz rukami vytlačte z cukety prebytočnú šťavu a cuketu naukladajte na dno zapekacej misy.
Ošúpte si cesnak a nakrájajte ho na tenučké plátky. Rozložte ho na cuketu ako druhú vrstvu.
Treťou vrstvou budú plátky slaniny, ktoré následne prikryjeme zemiakovými kolieskami. Zemiaky osolíme a okoreníme podľa chuti a dáme piecť prikryté alobalom do vyhriatej rúry na 200 stupňov. Pečieme približne 20 až 25 minút. Po uplynutí tohto času alobal odstránime a pečieme znova 20 minút, aby sa zemiaky krásne zapiekli.
Po upečení môžeme servírovať a v závere ich posypeme čerstvo nakrájanou petržlenovou vňaťou.
Prajeme vám dobrú chuť!
zdroj: babskeveci.sk (Jana L), sovkusom.ru