Vývary vo všeobecnosti majú svoje významné miesto v každej domácnosti. Sú výborným pomocníkom pri chorobách, či prechladnutiach, po preflámovanej noci ale sú tiež príjemnou „spojkou“ rodiny, pretože vždy v nedeľu sa rodina zíde pri jednom stole na tradičný vývar. Vývar je možné pripraviť z akéhokoľvek mäsa. My sme si pre vás pripravili tak trochu netradičný recept, z králičieho mäsa. Väčšina z nás jedáva tradičný slepačí, či hovädzí vývar, no málokedy konzumujeme králičí vývar. Pre osvieženie vášho domáceho jedálnička preto vyskúšajte aj vy vývar z králika.
králičie stehná, alebo akékoľvek iné časti králika
petržlen a jeho vňať
mrkvy
hrášok
vegetu, alebo kocku bujónu do polievky
soľ
štipku čierneho korenia
Veronika/receptik.sk
Postup:
Do hrnca vlejeme vodu a dáme ju zovrieť. Medzi tým si opláchneme vlažnou vodou mäso, resp. stehienka. Ošúpeme si čerstvú zeleninku – mrkvy a petržlen a nakrájame ich na kocky. Hrášok môžete, ale aj nemusíte použiť. Samozrejme, pokiaľ obľubujete veľa zeleniny, môžete pridať akúkoľvek, ktorá vám chutí. Najlepšie je používať čerstvú zeleninu, pokiaľ môžete.
Veronika/receptik.sk
Keď voda zovrie, pridáme do nej stehná a zeleninu. Pridáme tiež vegetu, alebo polievkovú kocku, cca 1 čajovú lyžičku soli a malú štipku čierneho korenia. Nechávame variť cca 1-2 hodiny. Polievku stále ochutnávame, v prípade potreby ju dochucujeme a podlievame vodou.